Filmová událost roku? Ze snímku Black Panther se stává symbol, přestože premiéra ho teprve čeká

Kultura Kultura
7. 1. 2018 6:30
Ctitelé filmů, superhrdinů a zejména znalci černošské kultury v těchto dnech s napětím očekávají premiéru nového filmu nazvaného Black Panther. Jak připomíná agentura AP, jde o první velkorozpočtový snímek společnosti Marvel s černým superhrdinou v hlavní roli. Do českých kin Black Panthera 15. února 2018 uvede distribuční společnost Falcon.
Superhrdinu Black Panthera ve snímku ztvární jedenačtyřicetiletý Chadwick Boseman. | Video: Youtube.com

Black Panther, kterého v polovině února začnou promítat také česká kina, bude příznačně uvedený během tradičního amerického Měsíce černošské historie.

Už teď se k němu chystají přidružené večírky a vznikají řady oděvů inspirované světlými barvami a afrofuturistickým stylem fiktivního světa Wakanda. Producenti také nedávno oznámili, že soundtrack sestavuje vyhledávaný černošský raper Kendrick Lamar

Lamar, který před třemi roky prorazil s albem To Pimp a Butterfly kombinujícím hip-hop, jazz a rap o stavu současné černosšké společnosti v USA, soundtrack vytvořil společně s hudebním manažerem Anthonym Tiffithem přezdívaným Top Dawg dle jeho stejnojmenné nahrávací společnosti.

Zájem o film Black Panther povzbudil song All The Stars rapera Kendricka Lamara a zpěvačky SZA | Video: Youtube.com

To vše podle agentury AP nahrává očekáváním, že by mohlo by jít o jeden z nejdůležitějších filmů roku 2018. A to přesto, že hrdina filmu se na stříbrném plátně dosud objevil jedinkrát a nikdy nebyl srovnatelně oblíbený jako Superman, Batman či Spider-Man

"Jako otec dvou malých černých chlapců se strašně těším, až na plátně uvidím superhrdinu, který vypadá jako oni," cituje agentura AP Newyorčana Glena Greezyho, který se na premiéru filmu chystá hned první víkend stejně jako zhruba devět stovek jeho přátel na Facebooku.

"Jiní superhrdinové jsou také skvělí a na filmy o nich se dívám často, ale mít v superhrdinském filmu jako hlavní postavu černocha je zvlášť lákavé," vysvětluje Greezy.

Titulní roli ztvární jedenačtyřicetiletý Chadwick Boseman, známý z dřívějších filmů Bohové Egypta nebo Get On Up - Příběh Jamese Browna. Black Panthera si vyzkoušel už předloni, kdy se mihl v titulu Captain America: Občanská válka.

Postava Black Panthera sice žije ve stejném světě jako Iron Man, Hulk, Captain America nebo Spider-Man, jeho dobrodružství se však odehrávají jinde, v odloučené africké zemi Wakanda, jež je považována za technologicky nejvyspělejší z celého univerza společnosti Marvel.

V chystaném snímku bude nástupce wakandského trůnu Black Panther bojovat o budoucnost tohoto světa po boku svých bodyguardek a agenta CIA, aby nad Wakandou neztratil moc a zabránil světové válce.

Ve snímku režiséra Ryana Cooglera dále účinkují herečky Angela Bassettová a Lupita Nyong'o, Michael B. Jordan, Forest Whitaker nebo Martin Freeman.

Black Panther zavítá i na akademickou půdu

Agentura AP píše, že z Black Panthera se v těchto dnech stává téměř symbol. "Většinou mě očekávání spojená s filmy míjí. Ale tentokrát to cítím. Spousta přátel mě prosí, jestli by nemohli přijít na premiéru, všichni mí blízcí jsou natěšení," uvedl herec Daniel Kaluuya, jenž ve snímku účinkuje.

Vysoká očekávání publika potvrzuje i rozruch, který vzbudí každý nový trailer nebo plakát. Lidé o nich na sociálních sítích diskutují pod hashtagy jako #BlackPantherSoLit nebo #WelcometoWakanda.

Dle provozovatelů Twitteru byl Black Panther už vloni jedním z filmů, o nichž se nejvíc tweetovalo. Jako jediný navíc toho roku neměl premiéru.

O snímku nedočkavě tweetoval třeba rektor univerzity ve městě Winston-Salem v americkém státě Severní Karolína a různé studentské spolky už nyní chystají o tématech Black Panthera odborné debaty.

Agentura AP připomíná, že tohoto superhrdinu - stejně jako třeba Spider-Mana nebo Fantastickou čtyřku - vymysleli Stan Lee a Jack Kirby ze společnosti Marvel. Nebyl sice historicky prvním černošským hrdinou, tím se roku 1965 stal pistolník Lobo, avšak prvním superhrdinou ano.

Prvně se Black Panther roku 1966 objevil jako vedlejší postava v příbězích Fantastické čtyřky, později se dočkal vlastních komiksových sešitů. Některé jsou dnes dostupné také v češtině.

Nyní se Black Panther objeví na plátnech kin v době, kdy se obecně vracejí černošstí superhrdinové. V polovině ledna americká televizní stanice CW uvede seriál Black Lightning o černošském řediteli školy, jenž získá nadpřirozené schopnosti.

Dalším černošským superhrdinou posledních let je Luke Cage, kterému internetová společnost Netflix předloni věnovala celý seriál. A už v 90. letech měly premiéru filmy o černých superhrdinech Bladeovi nebo Meteor Manovi. Tehdy ale nevyvolaly srovnatelná očekávání s nynějším Black Pantherem, dodává agentura AP.

Do českých kin Black Panthera 15. února uvede distribuční společnost Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy