Filmová tvorba v Česku klesne o 75 procent, ztráty jsou ve stamilionech

ČTK ČTK
20. 3. 2020 11:21
Opatření proti šíření nového typu koronaviru v Česku podle Asociace producentů v audiovizi způsobí ve filmovém průmyslu a na něj navázaných oborech ztráty ve stovkách milionů korun. Podle asociace je ve hře pokles filmové výroby o 75 procent do konce roku.
Orlando Bloom a Cara Delevingneová v seriálu Carnival Row, který se natáčel v Česku.
Orlando Bloom a Cara Delevingneová v seriálu Carnival Row, který se natáčel v Česku. | Foto: Amazon Prime Video

Český audiovizuální průmysl podle producentů zažívá největší krizi. Bylo přerušeno zdejší natáčení seriálu Carnival Row s britským hercem Orlandem Bloomem i oblíbených místních seriálů, odkládají se premiéry nových filmů a kvůli zavřeným kinům z distribuce zmizel i dokument V síti, který upozorňoval na sexuální zneužívání dětí přes internet.

Asociace producentů v audiovizi, která sdružuje více než 100 producentských a produkčních firem, připomíná, že investice do výroby audiovizuálních děl na území České republiky směřují pouze ze 40 procent do filmových profesí, 60 procent pak do jiných odvětví. Svou práci tak nyní kromě producentů, režisérů, kameramanů nebo herců nemůže vykonávat spousta nefilmových profesí.

Zastavilo se natáčení českých projektů doma i v zahraničí. Obhlídky a další přípravy na chystané natáčení stopli například i tvůrci dlouho připravovaného koprodukčního filmu Alma a Oskar, milostného příběhu vztahu malíře Oskara Kokoschky a vdovy po hudebním skladateli Gustavu Mahlerovi.

Situace zasáhla i zahraniční zakázky. V době zavedení opatření proti šíření koronaviru v České republice vznikaly filmové projekty z Velké Británie, Německa, Dánska či USA, které se natáčely pro Netflix, Columbia Pictures, Warner Bros., ZDF, BBC, Amazon, Sony Pictures či studio Disney.

"U řady zahraničních projektů už se nyní ví, že budou zrušeny, jiné se do České republiky vrátí. Některé země začínají reagovat na krizi tím, že plánují začít zavádět speciální pobídky pro filmaře tak, aby jim filmový byznys zůstal doma za účelem opětovného nastartování vlastní ekonomiky. Ve Velké Británii už tyto typy pobídek vznikají," uvádí výkonná ředitelka asociace Magdaléna Králová.

Filmové pobídky poskytované Státním fondem kinematografie loni do Česka přitáhly téměř 80 zahraničních filmů a seriálů, které přinesly do české ekonomiky investici téměř devíti miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy