Filmová Francie přinese lásku, sex, ticho i čečenskou válku

Festival francouzského filmu nabídne na padesát filmu v osmi kinech po celém Česku.
Nový film DVA DNY, JEDNA NOC bratrů Dardennů (Kluk na kole) vypráví příběh Sandry, která potřebuje uprosit své kolegy, aby se kvůli ní vzdali svých ročních prémií ve výši tisíc eur. Jinak totiž přijde o práci. Sandra nemá příliš mnoho času, zbývají ji pouze dva dny a svě kolegy prosí, aby se vžili do její situace. Film byl  letos uveden v hlavní soutěži na festivale v Cannes.
Dva dny, jedna noc / Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne / 2014 / Belgie, Francie, Itálie
Ve filmu JIMMY P. - PSYCHOTERAPIE PR0RIJNÍHO INDIÁNA se v Kansaské psychiatrické nemocnici setkáváme s indiánem Jimmym Picardem, který si nese následky z bojů v druhé světové válce ve Francii. Trpí bolestmi hlavy a občasnými ztrátami sluchu a zraku. Ke svému psychiatrovi získá poměrně rychle důvěru a respekt. Film byl v roce 2013 uveden v hlavní sutěži na festivale v Cannes.
Jimmy P. - Psychoterapie prérijního indiána / Arnaud Desplechin / 2013 / Francie
Foto: Aktuálně.cz
Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 19. 11. 2014 9:06
Podívejte se na vybrané ukázky z vybraných dvaceti snímků, které v osmi českých kinech uvede Festival francouzského filmu od středy 19. listopadu.

Videogalerie - Více než pět desítek filmů v rámci 130 projekcí uvede v pěti městech České republiky Festival francouzského filmu. Začne příští středu 19. listopadu v pražském kině Lucerna předpremiérou snímku Tři srdce od Benoita Jacquota, který byl letos v hlavní soutěži festivalu v Benátkách. Předpremiérové tituly představí osm žánrově pestrých celovečerních filmů z prestižního festivalu v Cannes, tři z nich doprovodí v Praze jejich autoři.

Pořadatelé festivalu chystají při příležitosti nového Jacquotova filmu průřez tvorbou tohoto francouzského režiséra. Doposud natočil 21 celovečerních filmů, televizní dokumenty i šest televizních filmů a podílel se i na operních produkcích.

Další francouzské filmové novinky, jež sklízely úspěchy na mezinárodních festivalech a zatím nemají českého distributora, nabídne pražská část festivalu v soutěžní sekci Výběr české kritiky. Snímky se utkají o Cenu diváků TV5MONDE. Český distributor, který se rozhodne uvést vítězný snímek do české distribuce, získá finanční podporu společnosti TV5MONDE na propagaci snímku v hodnotě 1500 euro.

Festival, který se kromě české metropole pořádá i v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové, skončí 26. listopadu. Závěr přehlídky bude patřit projekci Saint Laurent od režiséra Bertranda Bonella, který Francii reprezentuje v klání o Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy