Filmová databáze IMDb slaví 30 let. Začala hodnocením očí hereček

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 10. 2020 12:10
Na začátku byly krásné oči amerických hereček a snaha zkatalogizovat jejich výskyt na stříbrném plátně. Vznikly dva seznamy a postupně se rozrůstaly. Tak dlouho, až se z nich před 30 lety, 17. října 1990, zrodila největší filmová databáze světa, americká Internet Movie Database známá pod zkratkou IMDb.
Col Needham, zakladatel IMDb.com, na snímku z roku 2015.
Col Needham, zakladatel IMDb.com, na snímku z roku 2015. | Foto: Shutterstock

Projekt se zrodil z diskusí uživatelů síťové komunikační skupiny Usenet pod názvem rec.arts.movies. Na začátku roku 1989 správci skupiny vytvořili dva seznamy, do kterých zaznamenávali data, jež jim čtenáři zasílali mailem. Aktualizované verze seznamů se čas od času zveřejňovaly.

Zakládající seznam databáze se jmenoval "Ty oči" (Those Eyes) a soustředil se na herečky s krásnýma očima. Hank Driskill začal shromažďovat záznamy atraktivních hereček a filmů, ve kterých se objevily.

Druhý projekt s názvem "Seznam hodnocení filmů" rozjel Chuck Musciano. Požádal uživatele, aby hodnotili filmy na škále od jedné do deseti, a zaznamenával jejich hlasy. Záhy začal zveřejňovat seznamy hlasování, které také rychle rostly.

V roce 1990 britský filmový fanoušek a programátor Col Needham spojil oba seznamy v jeden celek. A přidal seznam účinkujících, režisérů a potom další, například zesnulých herců a hereček. Na konci roku 1990 už seznamy zahrnovaly téměř 10 tisíc filmů a televizních seriálů, 17. října 1990 je pak Needham vybavil nástroji na vyhledávání.

V té chvíli se zrodila databáze IMDb. Jmenovala se "rec.arts.movies movie database" a na tehdejším internetu to byl možná vůbec první projekt věnovaný filmům.

Roku 1993 se budoucí IMDb přesunula na rozhraní World Wide Web a získala podobu běžných internetových stránek. "Byli jsme jedním z prvních 100 webů, který začal fungovat. Když se vás tehdy někdo zeptal, jestli jste byli na internetu, mohli jste odpovědět, že ano, že jste byli na všech stránkách, které existují," vzpomíná Needham.

Col Needham.
Col Needham. | Foto: IMDb

Protože databáze běžela na serverech počítačového oddělení univerzity v Cardiffu, jmenovala se toho času Cardiff Internet Movie Database.

Okolo poloviny 90. let se ale návštěvnost zdvojnásobovala každé dva týdny a web vyžadoval nepřetržitou péči. Col Needham, zaměstnanec firmy Hewlett-Packard žijící v anglickém Bristolu, tak dal výpověď v práci a začal se věnovat naplno IMDb, která už také vydělávala prodejem reklamy.

V roce 1998 databázi za zhruba 55 milionů dolarů koupil Amazon vedený Jeffem Bezosem. Ten se však se zakladatelem webu domluvil, díky čemuž Needham u IMDb zůstal a dodnes na ni přispívá.

Z IMDb je nyní největší filmová databáze na webu. K letošnímu lednu obsahovala údaje o 6,5 milionu filmů a 10,4 milionu záznamů o osobách z branže. Má asi 83 milionů registrovaných uživatelů. Obří objem informací se věnuje filmům, seriálům, televizním pořadům, hercům, producentům, pracovníkům kolem filmu nebo videohrám.

Od roku 2002 existuje placená sekce IMDbPro určená filmovým profesionálům, v roce 2008 se rozjela první jazyková mutace - německá IMDb.

U příležitosti 30. výročí IMDb nyní třiapadesátiletý zakladatel webu Needham zveřejnil svůj seznam nejoblíbenějších filmů.

Podle britského webu Daily Mail je dnes Needham celebritou, existují jeho fotky s Tomem Hanksem, Julií Robertsovou, Leonardem DiCapriem či Stevenem Spielbergem. Večírky rád navštěvuje se svou ženou Karen, se kterou jsou svoji přes 30 let.

Podle svého účtu na IMDb viděl Needham 12 712 tisíc filmů, průměrně sleduje dva denně a "opakované projekce se nepočítají". Ten nejoblíbenější, Hitchcockovo Vertigo, si pustil více než padesátkrát, dodává Daily Mail.

Českou variantou IMDb.com jsou tři databáze. Vedle nejznámější a nejpoužívanější Česko-Slovenské filmové databáze neboli csfd.cz, která obsahuje 921 434 záznamů filmů a 354 168 herců, existují ještě databáze Kinobox.cz nebo FDb.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy