Filmfest přiváží RAF, lolitky i teenagery s rakovinou

Kultura Kultura
19. 10. 2011 11:19
Začíná šestý Festival německy mluvených filmů
Andres Veiel: Kdo, když ne my
Andres Veiel: Kdo, když ne my | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Od středy do neděle obsadí pražská kina Lucerna a Evald Das Filmfest. Šestý ročník Festivalu německy mluvených filmů opět nabídneto nejlepší ze současné německé, rakouské a švýcarské produkce.

Žánrový rozptyl nabité přehlídky zahrnuje úspěšné debuty, historické velkofilmy, komediální snímky, dramata, investigativní dokumenty a na Oscary pomýšlející opusy. Dramaturgie snímky opět rozdělila do tematických sekcí: Die Rebellen/Rebelové, Die Schwelle/Na Prahu, Die Doku a Die Mauer/Zeď.

V Praze bude k vidění na šestadvacet filmů do neděle; poté se přehlídka přesune do brněnského kina Art, kde se vybrané tituly budou promítat od 24. do 28. října.

Rebelové jsou stále v módě

Festival zahájí hraný debut německého režiséra Andrese Veiela Kdo, když ne my (Wer wenn nicht wir). Snímek získal letos kromě jiného bronzovou Německou filmovou cenu a nabízí pohled na západní část Německa šedesátých let minulého století. Na pozadí milostného vztahu hrdinů otevírá problémy tehdejší mladé generace, vyrovnání se s nacistickou minulostí nebo boj proti konformitě.

Foto: Aktuálně.cz

Tvůrci vykreslují historické události i celkovou atmosféru ve společnosti před prvními útoky teroristické organizace RAF. Film pár týdnů po uvedení na přehlídce Das Filmfest vstoupí do tuzemské distribuce, v Praze jej osobně uvede režisér.

„Třem vlnám Frakce Rudé armády jsme se věnovali v předešlých ročnících . Chtěli jsme ukázat na snahu o reflexi vlastní minulosti, která v Německu probíhá," vysvětluje Angelika Eder z pražského Goethe-Institutu. „Alespoň mezi německými filmaři zájem o tuto látku neopadá - což lze možná vysvětlit i nejistotou ve společnosti a hledání alternativ v liberálním světě, alespoň u podstatné části mladých lidí."

Zahajovací film Kdo, když ne my patří do divácky nejatraktivnější festivalové sekce Rebelové/Die Rebellen, která představí osobnosti, které se rozhodly vzepřít společnosti nebo spletité životní situaci.

Diváci v této sekci mohou zhlédnout i pop-drama Lollipop Monster, které na festivalu uvede jeho debutující režisérka Ziska Riemann a představitelka jedné z hlavních rolí Sarah Horváth. Film líčí příběh dvou nonkonformních lolitek v městské džungli, jež pojí podivné přátelství.

Mezi rebelujícími hrdiny nechybí ani Goethe! Film režiséra Philippa Stölzla představuje klasika světové literatury jako mladého a zapáleného představitele preromantického německého hnutí Sturm und Drang.

Mnoho mezinárodních cen si odnesl dalšíe snímků Poll režiséra Chrise Krause. Jde o historické drama o zvratech v Evropě odehrávající se v létě roku 1914 v Estonsku.  Do sekce patří i splašená komedie Andrease Prochasky Neúmyslný únos Elfriede Ott, která získala při udělování vůbec první Rakouské filmové ceny hned tři ocenění: za nejlepší scénář, nejlepší hudbu a nejlepší hraný film.

Ziska Riemann: Lollipop Monster
Ziska Riemann: Lollipop Monster | Foto: Aktuálně.cz

Snímek režisérky Marie Kreutzer nese název Bez otce a pátrá po minulosti jedné rodiny spojené s rakouskou komunitou hippies.  

Na prahu mezi štěstím a tragédií

Sekce Na prahu otevírá nepříliš populární témata. Zaměřuje se na lidi, kteří balancují mezi štěstím a tragédií, mezi realitou a fantazií, mezi životem a smrtí. To je také případ hlavních hrdinů švýcarského dramatu Nemocniční piráti od režiséra Michaela Schaerera vyprávějícím o skupině teenagerů, kteří se setkávají v nemocnici s diagnózou rakoviny.

Ve snímku Smrt podle plánu - André, psychicky nemocný a životem unavený se zase renomovaný švýcarský lékař rozhodne dát přednost smrti před životem s psychickou nemocí.

Philipp Stölzl: Goethe!
Philipp Stölzl: Goethe! | Foto: Aktuálně.cz

Ve Švýcarsku vznikl i další ze snímků, divácky úspěšná a kritikou ceněná Pastýřova panenka. Chtíč, šílenství a vraždy jsou hlavními „protagonisty" tohoto alpského thrilleru. Projekce se zúčastní režisér snímku Michael Steiner. Rakousko zastoupí film Dýchat, režijní debut herce Karla Markovicse.

Příběh devatenáctiletého chlapce, jenž si odpykává trest za zabití a ocitá se na prahu svého dalšího života, byl vybrán za Rakousko do boje o Oscara. Film uvede Karl Markovics, kterého u nás známe především ze seriálu Komisař Rex.

Můj nejlepší nepřítel úspěšného režiséra Wolfganga Murnbergera je komediální drama o vztahu dvou přátel během druhé světové války s Moritzem Bleibtreuem a Georgem Friedrichem. Prvně jmenovaný ztvárnil syna vlivného židovského galeristy, druhý jeho přítele - člena SS.

Do Afriky zavede diváky snímek Spavá nemoc Ulricha Köhlera přinášející příběh lékaře, který nalezl na černém kontinentu druhý domov a není schopen návratu do rodného Německa.  Naopak do divočiny mrakodrapů a současného světa businessu pozve návštěvníky festivalu thriller Christopha Hochhäuslera Město pod tebou. Sekci odlehčí moderní pohádka se špetkou černého humoru Písečný muž.

Andreas Prochaska: Neúmyslný únos Elfriede Ott
Andreas Prochaska: Neúmyslný únos Elfriede Ott | Foto: Aktuálně.cz

Dokumenty a věčné téma Berlínské zdi

Další z festivalových sekcí Zeď připomene 50. výročí stavby Berlínské zdi. K nejstarším snímkům patří necenzurovaná filmová reportáž belgického dokumentaristy Franse Buyense z roku 1964 Německo - konečná stanice Východ. Ve stejném roce natočil režisér Konrad Wolf snímek Rozdělené nebe - elegickou filmovou adaptaci stejnojmenného románu Christy Wolf. Ještě o rok dříve vznikla satirická road movie režiséra Gerharda Kleina Sváteční řidiči, jejíž tragikomický podtón čekal desetiletí na přijetí ze strany německých diváků.

O dekádu později pak vznikl další z uváděných filmů režiséra Rolanda Gräfa s výmluvným názvem Útěk. Po snímku, , velice kriticky zobrazuje poměry v NDR, následoval hlavní představitel Armin Müller-Stahl svého hrdinu a také emigroval do západního Německa. Novějším snímkem je kultovní Sluneční ulice od režiséra Leandera Haußmanna, který reflektuje
dospívání ve východním Berlíně v 70. letech. 

Karl Markovics
Karl Markovics | Foto: Aktuálně.cz

Tradičně představuje DAS FILMFEST divákům i ty nejzajímavější dokumentární snímky. V sekci Die Doku bude možné zhlédnout německý koprodukční film Wernera Herzoga Jeskyně zapomenutých snů. Dokument o jednom z přelomových objevů lidských dějin bude na festivalu uveden ve formátu 3D.

Dalším filmem ve 3D bude pocta Wima Wenderse tanečnici a choreografce Pině Bausch. ežisérka Annekatrin Hendel představí svůj dokumentární film Vlastizrádci o oslavovaném spisovateli z NDR, jenž po dvacet let působil jako neoficiální spolupracovník Stasi.

Rakouskou dokumentární tvorbu budou reprezentovat Bock for President, snímek o ženě starající se bez jakékoli podpory státu ve Vídni o uprchlíky, a film Země půlnoční, který vypráví bez komentáře příběhy z noční Evropy.

V nekonvenčním filmu Naše rajská zahrádka nahlíží režisér Mano Khalil do multikulturního soužití ve švýcarské zahrádkářské kolonii, kde žijí se starousedlíky přistěhovalci z dvaceti koutů světa.

Více informací o programu najdete na www.dasfilmfest.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy