Filmař Pavel Koutecký tragicky zahynul

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 4. 2006 20:00
Praha - Tvůrce dokumentárních filmů Pavel Koutecký se zabil při pádu z "mrakodrapu" na pražském Pankráci.

Koutecký spadl z rozestavěného mrakodrapu v Praze na Pankráci při natáčení filmu. Případ vyšetřuje policie.

Podle ČT - která o nehodě v sobotu informovala - zatím není jasné, kdy přesně Koutecký z mrakodrapu spadl. Policejní mluvčí řekl, že policisté dostali oznámení o pohřešovaném v pátek večer s tím, že se ve čtvrtek pohyboval právě v okolí uvedené výškové budovy.

Dramaturgyně Alena Müllerová uvedla, že Koutecký točil film o mladíkovi, který po takových budovách lezl. "Chtěl to natočit, aby on ho neviděl, a prostě někam spadl, do nějaké šachty," informovala.

Pavel Koutecký se narodil v roce 1956. V roce 1982 absolvoval pražskou FAMU. V roce 1988 a 1991 absolvoval studijní pobyty na National Film and Television School v anglickém Beaconsfieldu. V letech 1982-1989 byl zaměstnán ve videostudiu ČVUT, od roku 1990 do roku 1998 v Krátkém Filmu Praha.

Pojď blíž, cukrátko
Pojď blíž, cukrátko | Foto: Aktuálně.cz

Upoutal na sebe už při studiích, kdy zachytil různé profese. Po listopadu 1989 proslul mimo jiné snímky mapujícími politické dění - ÓÓÓ, my se máme z roku 1990 či Zánik Československa v parlamentu natočený o tři roky později.

Mnohé filmy devětačtyřicetiletého scenáristy, kameramana a režiséra vznikly ve spolupráci s asociací Film &Sociologie, v níž připravoval i několik časosběrných dokumentů. Před pěti lety uvedl film Hledači pevného bodu. V něm 12 let sledoval osudy čtyř protagonistů revoluce z roku 1989. Byli jimi hudebník Michael Kocáb, disident Jan Ruml, účastník demonstrace na Národní třídě Kryštof Rímský a studentský vůdce Martin Mejstřík.

Hledač pevného bodu Jan Ruml
Hledač pevného bodu Jan Ruml | Foto: Archiv

 

Až do současnosti pracoval na sběrném dokumentu o Václavu Havlovi. Významnou kapitolu v jeho filmografii tvoří i snímky o Pražském hradu; posledním jsou Proměny Pražského hradu z roku 2004.

Jedním z jeho posledních snímků byl loňský film Pojď blíž, cukrátko o spolupráci českých a jihoafrických divadelníků v Divadle Archa. Diváckou oblibu si získal jeho cyklus Vzpomínám, vzpomínáš, vzpomínáme.

Krom dokumentárního filmu se věnoval i animované tvorbě a multimediálním projektům (divadlo Kolotoč, Divadlo hudby). Většinu ze svých zhruba 45 filmů natočil v tvůrčím tandemu s kameramanem Stanem Slušným, úzce spolupracoval také s publicistou a spisovatelem Janem Burianem. Jeho díla byla mnohokrát oceněna na domácích i zahraničních festivalech.

Od roku 1991 byl Pavel Koutecký pedagogem FAMU, kde až do své smrti vedl jednu z tvůrčích dílen na katedře dokumentu.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy