Filmař musí během 48 hodin najít nejlepší výkřik v dějinách kinematografie. To je Realita

ČTK ČTK
1. 6. 2016 10:39
Příběhem nesmělého filmaře, který musí během 48 hodin najít nejlepší výkřik v dějinách filmů, aby od producenta získal peníze pro natočení svého hororu, nabízí francouzský film Realita. Snímek režiséra Quentina Dupiexe z roku 2014 do české distribuce vybrala stovka filmových nadšenců v rámci projektu Scope100. Do tuzemských kin vstoupí 9. června.
Film Realita
Film Realita | Foto: Aerofilms

Hlavní roli Jasona ve filmu s absurdním humorem, snovými pasážemi a hudbou Philipa Glasse ztvárnil Alain Chabat.

"Před třemi lety jsem natáčel snímek Guma, můj druhý celovečerní film, s pneumatikou v hlavní roli. Moc se mi líbil nápad vyměnit herce za animovaný objekt, který se snadněji režíruje a nemá takové požadavky jako člověk. Bohužel jsem ale k té pneumatice neměl žádný vřelý vztah, což bylo nepříjemné a na place to vedlo k naprosté pasivitě. Od filmu Wrong jsem v roce 2011 musel začít znovu pracovat se skutečnými lidmi a od té doby mě to nepřestalo bavit," uvedl režisér Dupiex, který je ve světě elektronické muziky známý jako Mr. Oizo.

V roce 2012 natočil Dupiex dva filmy v Los Angeles. Prvním byli Fízlové, hajzlové a druhým právě realita. "Fízlové, hajzlové jsou sprostý, hloupý a jednoduchý film. Realita je film spořádaný, chytrý a komplikovaný. Zatím to jsou mé dva nejlepší filmy," konstatoval.

Skupina sta filmových nadšenců vybrala do distribuce Realitu v konkurenci dalších devíti snímků jako nejlepšího kandidáta pro tuzemskou distribuci. Film porazil například vítěze festivalu v San Sebastianu islandské drama Sparrows či řecký snímek Chevalier, který byl letos oceněný na festivalu v Londýně. "Podle reakcí porotců soudíme, že Realita je snímek, který má potenciál oslovit hodně diváků," podotkla koordinátorka projektu Scope100 pro ČR Anna Lísalová.

Film Realita sbíral nadšené ohlasy už na loňském ročníku filmového festivalu Karlovy Vary, kde byl uveden v prestižní sekci Horizonty. Porotci Scope100 na snímku ocenili především jeho originalitu, humor a lehkost, se kterou balancuje prolínání jednotlivých dějových rovin. Vyzdvihli například "přesvědčivý výkon hlavního hrdiny ve spojení s absurdním humorem a snovou tematikou".

Realita - trailer | Video: Aerofilms
 

Právě se děje

Další zprávy