Filmánie ovládla kina. Lístky za 50 korun táhnou

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 12. 2008 10:30
Madagaskar 2 vybral v Česku už 50 milionů

Praha - Tradiční marketingová akce českých kin opět dokázala, že lidé na nižší ceny lístků slyší. Přiměje to distributory a kinaře lístky zlevnit, a přilákat tak víc diváků?

Filmánie se letos od 11. do 17. prosince konala už potřetí a opět se stala distribuční událostí filmového podzimu. Cena lístků do kin je během této akce přibližně třetinová oproti běžné: vstupenky stojí jednotně 50 korun.

"I letos se k Filmánii 2008 připojila převážná většina klíčových provozovatelů kin a multikin v České republice," říká generální ředitel Palace Cinemas David Horáček. "Díky této akci si v onom týdnu našlo cestu do českých kin mnohonásobně více diváků, než kolik by jich přišlo obvykle."

Muzikál ze střední 3
Muzikál ze střední 3 | Foto: Falcon

Nabitá kina vyvolávají otázku, zda by snížení cen lístků i na delší dobu než pouhý jeden týden v roce nevyvolalo vyšší návštěvnost českých kin.

S tím ale odborníci z oboru nesouhlasí.  "Kina jsou sice plná, ale dlouhodobé řešení to není," říká Jan Bradáč z Falconu, jednoho z největších distributorů filmů v českých kinech.

Podle Bradáče mají kina během Filmánie takovou návštěvnost právě proto, že jde o časově limitovanou akci, která trvá jen 7 dní.
Nabízí se i paralela s trhem DVD, který zaznamenal značný rozkvět poté, co DVD výrazně zlevnila. I tu ale Bradáč odmítá.

"Paralela s levnými DVD je zajímavá a trefná, ale jen v tom negativním důsledku - trh je levnými disky zcela zahlcen a zvyšující se remitenda jednotlivých titulů je toho důkazem. Takže tudy cesta pro snížení cen vstupenek nevede. V kinech by to totiž perspektivně dopadlo podobně - špatně."

Bradáč upozorňuje, že letošní Filmánie navíc nepřitáhla do kin tolik diváků jako ta loňská. "Tehdy startoval Václav, letos taková novinka chybí," říká.

Foto: Produkce filmu

Je pravdou, že letošní předvánoční nabídka českých kin je chudší než v předchozích letech; zvýšení zájmu publika lze čekat od Sněženek a machrů po 25 letech, kteří vstupují do kin ve čtvrtek.

V médiích o nich zatím není příliš slyšet; většina novinářů dosud neměla šanci film vidět vzhledem k absenci projekcí, které umožňují shlédnout novinky s předstihem.

První ohlasy ze slavnostní premiéry z minulého týdne jsou spíše rozpačité, ale lze předpokládat, že film přitáhne minimálně v prvních týdnech diváky na známá jména a nostalgii po původním filmu; na to ostatně sází i trailer, který prostřihává původní a nový film.

Filmánie každopádně zůstává jediným, bezkonkurenčně nejnavštěvovanějším týdnem roku v českých kinech a filmy z toho profitují.

O tom svědčí i výsledky uplynulého víkendu. Prakticky všem filmům se zvedla návštěvnost oproti minulému víkendu  téměř dvojnásobně.

Foto: Aktuálně.cz

Na prvním místě českého žebříčku tržeb se stále drží Madagaskar 2. Minulý víkend na něj přišlo 38 tisíc diváků, tento víkend 58 tisíc diváků.

S celkovým ziskem 467 tisíc diváků a téměř padesátimilionovými tržbami tak po pouhých pěti týdnech v kinech útočí na pozici jednoho z nejúspěšnějších zahraničních filmů roku.

Na druhém místě je Muzikál ze střední 3, který si oproti minulému víkendu polepšil o něco méně - minulý víkend pubertální tancovačku navštívilo 32 tisíc diváků, tento víkend 34 tisíc diváků. Až třetí místo patří sci-fi novince Den, kdy se zastavila Země.

Dobře se během Filmánie daří i českým filmům. Na čtvrtém místě žebříčku skončil Renčův Hlídač č. 47 - o tomto víkendu se ziskem 15 tisíc diváků, o minulém 9 tisíc diváků. Celkem už má necelých 50 tisíc diváků.

Polepšil si i režisér s kravatou Martin Kotík se svým opusem Vy nám taky, šéfe. Aktuálně je na 7. místě žebříčku, během víkendu mu přibylo 13 tisíc diváků. Jen mírně si co do počtu diváků polepšily dětské filmy Kozí příběh a Kdopak by se vlka bál.

Z českých filmů se do žebříčku vešel ještě Hřebejkův Nestyda a hiphopová Česká RAPublika, která s celkovým ziskem 7000 diváků míří do pětice nejvíce navštěvovaných dokumentů v českých kinech.

Filmánie končí ve středu, takže lze předpokládat, že její ozvěny budou patrné i v žebříčku za tento pracovní týden, který bude k dispozici opět po víkendu.

 

Právě se děje

Další zprávy