Film Wonder Woman 1984 promítá jen třetina amerických kin, v Číně pohořel

Reuters Kultura Reuters, Kultura
22. 12. 2020 19:30
Komiksová superhrdinka Wonder Woman se na Boží hod vrací do amerických kin s trojicí těžkých úkolů: pobavit diváky sužované pandemií, podpořit stagnující kina a přilákat nové předplatitele ke streamovací službě HBO Max.
Gal Gadotová na snímku z Wonder Woman 1984.
Gal Gadotová na snímku z Wonder Woman 1984. | Foto: Warner Bros.

Film nazvaný Wonder Woman 1984 se odehrává v 80. letech minulého století. S rozpočtem přes 200 milionů dolarů je zatím největším takzvaným blockbusterem, který měl kdy premiéru v kinech a zároveň na streamovací službě. Američané na něj mohou buď do biografu, nebo si ho pustit na službě HBO Max. Ta zatím funguje jen v USA.

Česká kina jsou momentálně zavřená, distributor Vertical Ent. nedávno posunul datum premiéry Wonder Woman 1984 na 28. ledna.

Zatímco velká hollywoodská studia své nejočekávanější tituly odkládají na dobu, kdy se biografy po celém světě znovu otevřou, Warner Bros. se přiklonilo k novému modelu - poslat film do těch kin, která fungují, a zároveň ho nabídnout na HBO Max. Cílem je zvýšit zájem o videotéku, kterou stejně jako Warner Bros. vlastní telekomunikační společnost AT&T. Ta se snaží urvat podíl na trhu, kterému dominuje Netflix.

V Americe je momentálně zavřeno okolo 66 procent kin, ta zbývající mají problém zaplnit sály. Vzhledem k narůstajícímu počtu infikovaných nemocí covid-19 není pravděpodobné, že by se v nejbližších týdnech v USA otevíralo víc biografů.

Film s izraelskou modelkou Gal Gadotovou v hlavní roli válečnice ze země Amazonek měl mít původně premiéru už v létě. Režisérka Patty Jenkinsová doufá, že teď o Vánocích lidi povzbudí. "Je skvělé, že konečně vychází v době, kdy může lidem vrátit trochu radosti do života," říká režisérka.

Film Wonder Woman 1984 se odehrává v 80. letech, hlavní roli ztvárnila Gal Gadotová. | Video: Vertical Ent.

V pokračování tři roky staré Wonder Woman má hlavní roli opět hrdinka, jež se skrývá pod jménem Diana Princeová. Tentokrát se snaží žít skromně v 80. letech, čase hojnosti a vlády Ronalda Reagana. Brzy ale zjistí, že musí zachránit svět. Jejími protivníky jsou tentokrát Max Lord hraný Pedrem Pascalem a Cheetah v podání Kristen Wiigové.

Princeová se ve snímku také znovu setkává se Stevem Trevorem hraným Chrisem Pinem. Jeho postava přitom na konci předešlého filmu, zasazeného do doby první světové války, zemřela.

Podle Gal Gadotové je nový díl povzbudivý a "ukazuje svět takový, jaký bychom ho mít chtěli".

Režisérka Jenkinsová při natáčení trvala na co nejmenším použití digitálních triků v akčních scénách, což na herce kladlo zvýšené nároky. "Je to nejtěžší film, na kterém jsem kdy pracovala," konstatuje Gadotová.

Kritici označují Wonder Woman 1984 za eskapistické dobrodružství. Na webu Rotten Tomatoes, který shromažďuje recenze, má snímek průměrné hodnocení 79 procent.

Jako první měla Wonder Woman 1984 premiéru v čínských kinech, kde však zůstala za očekáváními. Za první víkend utržila jen 18,8 milionu dolarů, celkové tržby ze zahraničí jsou zatím 38,5 milionu. První díl před třemi roky v Číně přitom přinesl 90,5 milionu dolarů, z toho 38 milionů jen za první víkend.

Čína je momentálně jednou z mála zemí světa, kde fungují kina, celkově ale tamní filmový trh klesl o 30 procent. A Wonder Woman 1984 není jediným snímkem, který propadl. Pod 36 milionů za první víkend utržil čínský akční snímek The Rescue. I to je méně, než se očekávalo.

Uplynulý víkend začala novou Wonder Woman promítat kina ve 32 zemích. Na Tchaj-wanu utržila 3,6 milionu dolarů, v Thajsku dva miliony, v Brazílii 1,7 milionu a v Mexiku i Japonsku shodně po 1,6 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy