Dekáda ve filmu a televizi: Vzestup Netflixu, Číny i české HBO

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
30. 12. 2019 14:56
Konec desetiletí poskytuje vhodnou příležitost ohlédnout se za proměnou filmového a televizního průmyslu. Seriály v současné dekádě začaly být ambicióznější a Netflix změnil to, jak a kdy se na ně díváme. Disney buduje impérium a o českém filmu se mluví ve světě. Díky Václavu Marhoulovi i šikovným animátorům.
V ukázce z filmu Star Wars: Vzestupu Skywalkera Kylo Ren míří za císařem. | Video: Walt Disney Company

Prodej Lucasfilmu Disneymu

V říjnu 2012 hollywoodské studio Disney koupilo produkční společnost Lucasfilm George Lucase a spolu s ní mimo jiné práva na Star Wars. Investice za takřka 4,3 miliardy dolarů vedla k oživení slavné sci-fi ságy na plátnech kin v podobě nové trilogie a prozatím dvou samostatných filmů.

Očekávání fanoušků, že konečně přijde nový příběh z "jedné předaleké galaxie", vyzdvihla první díl nové trilogie Star Wars: Síla se probouzí na čelo amerického žebříčku snímků s historicky nejvyššími tržbami. Ve Spojených státech snímek utržil 936 milionů dolarů. A další produkty ze světa Hvězdných válek včetně seriálů jsou jedním z největších lákadel nové streamovací služby Disney+, která divákům nabídla třeba sympaticky staromilský seriál Mandalorian.

Nákup Lucasfilmu však není jedinou akvizicí studia Disney, které už předtím získalo produkční společnosti Marvel či Pixar. Letos Disney nekoupil další produkční společnost, ale rovnou celé konkurenční studio. 20th Century Fox bylo v roce 2017, kdy se obchod začal dojednávat, čtvrtým největším hollywoodským studiem s 12 procenty podílu na trhu, zatímco Disneymu coby jedničce patřilo 21,8 procenta.

Disneymu tak s Foxem připadla také celá řada televizních stanic a práva na distribuci mnoha filmů na platformě Disney+. Součástí obchodu je i dalších 30 procent podílu na streamovací platformě Hulu, takže nyní Disney vlastní 60 procent této platformy, která ve Spojených státech už v roce 2008 nastartovala celou streamovací revoluci.

A tak zatímco se mnozí režiséři či producenti vymezují vůči Netflixu, který svými aktivitami ohrožuje tradiční hollywoodský studiový systém a tradiční instituci kina, jedno ze studií se začíná stávat hegemonem. Disney buduje impérium, které chce vládnout obrazovkám i kinosálům.

 

Právě se děje

Další zprávy