Film Svěráků bořil rekordy návštěvnosti

kul, ČTK, Reuters
12. 3. 2007 15:51
Praha - Vratné lahve Jana a Zdeňka Svěrákových zlomily český rekord v návštěvnosti během prvního víkendu. Film vidělo 107 362 diváků.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Příběh penzisty Tkalouna v podání Zdeňka Svěráka tak překonal i první dny promítání Menzelovy adaptace Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále s počtem 103 364 lidí.

Čtěte vše o novém filmu Jana a Zdeňka Svěrákových: Speciál Vratné lahve

Čtěte vše o novém filmu Jiřího Menzela: Speciál Obsluhoval jsem anglického krále

Jan Svěrák, který se do českých kin s celovečerním fílmem vrací po šesti letech, přiznává, že je namlsaný úspěchem svých předchozích snímků Kolja a Tmavomodrý svět, které v kinech vidělo přes milion lidí. "Kdybychom v případě Vratných lahví dosáhli jednoho milionu, budu šťastný. Když ale Vratné lahve uvidí třeba 800.000 lidí, budu spokojený," říká režisér.

Společnost Falcon nasadila Vratné lahve do kin ve čtyřiceti kopiích, z nichž jedna je s anglickými titulky.

A kobercový nálet na česká kina zatím vychází. "Jsem rád, že jsme se nemýlili, když jsme se rozhodli vyprávět příběh o něčem tak nepopulárním jako je stáří," říká režisér Jan Svěrák a dodává: "Nejvíc mě těší, že film o stáří takhle zajímá mladé lidi a dokonce na něj berou své rodiče, kteří třeba už léta nebyli v kině."

Dlouhodobé statistiky prvního víkendu Unie filmových distributorů vede americký film Pán prstenů s podtitulem Návrat krále, který v roce 2004 hned po premiéře zhlédlo 149 095 lidí. Druhý skončil další díl této ságy nazvaný Dvě věže (138 868 diváků), třetí byl Harry Potter a Ohnivý pohár (119 438 diváků).

Foto: Warner Bros

Zatímco se Češi spoléhají na svěrákovskou melancholii, v USA si potrpí na useknuté hlavy. První velkofilm letošního roku, historická akční podívaná s názvem 300: Bitva u Thermopyl, dobyl americká kina. Za první víkend vydělal 70 milionů dolarů.

Režisér Zack Snyder měl na film rozpočet 65 milionů a vrátil je velmi rychle. Bitva u Thermopyl se zároveň stala nejúspěšnějším snímkem měsíce března.

300: Bitva u Thermopyl je filmovou adaptací komiksu Franka Millera: se spoustou speciálních efektů se na plátně odehrává příběh řeže, ve které spartský král Leonidas (skotský herec Gerard Butler) vede tři stovky věrných válečníků do střetu proti masivní převaze vojska krále Xerxa (hraje ho brazilský herec Rodrigo Santoro). V českých kinech má film premiéru 22. března.

300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl | Foto: Aktuálně.cz

Snímek boduje i u kritiků, kteří jsou hlavně ohromeni "kvalitou krveprolití" a sugestivnosti snímku. "Lidé jsou hladoví po tom vidět něco jedinečného," říká producent Mark Canton.

Překvapení z úspěchu 300: Bitva u Thermopyl je o to větší, že v amerických kinech ho nemůžou vidět mladší sedmnácti let bez doprovodu rodičů. S hodnocením R se ale dříve už úspěšně utkaly filmy Matrix Reloaded (91 milionů za první víkend) a Umučení Krista (83 milionů).

Na druhém místě americké návštěvnosti je čtyřicátnická komedie Wild Hogs s Johnem Travoltou a 28 miliony dolarů, za ním pohádkový Most do země Terabithia s 6,9 miliony dolarů.

Čtěte o filmu Wild Hogs: Travolta nemá pomádu, ale přilbu. A jede

 

Právě se děje

Další zprávy