Film Once získal nezávislou Spirit Awards

red kul
24. 2. 2008 9:07
Film byl vyhlášen nejlepším zahraničním snímkem

Santa Monica - Irský film Once s českou zpěvačkou a pianistkou Markétou Irglovou a irským hudebníkem Glenem Hansardem získal v kalifornské Santa Monice cenu pro nezávislé snímky Spirit Awards.

Nízkorozpočtový film, na němž se devatenáctiletá Irglová podílela i jako spoluautorka hudby, zvítězil podle Českých novin v kategorii nejlepší zahraniční snímek.

Je to pravá tvorba

"Je úžasné začít točit malý film za nějakých sto tisíc (liber) se svými kamarády v Dublinu a nemít žádné povolení," řekl při přebírání Spirit Award režisér Once John Carney. "Myslím, že to je (pravá) nezávislá filmová tvorba," dodal.

Za nejlepší americký film připadla cena Spirit Award komedii o těhotné dívce Juno, jejíž představitelka Ellen Pageová získala také cenu pro herečku v hlavní roli. Snímek Juno byl oceněn i za scenáristický debut z pera bývalé striptérky Diablo Codyové a stal se tak nejúspěšnějším filmem Spirit Awards.

Nejlepším hercem byl vyhlášen Philip Seymour Hoffman za ústřední postavu neurotického profesora ve snímku The Savages (Divoši). Cenu pro režiséra si odnesl Julian Schnabel za drama Skafandr a motýl o ochrnutém francouzském redaktorovi Jeanu-Dominiqueovi Baubym, který svou později slavnou knihu diktuje mrkáním oka.

Nejlepšími herci ve vedlejších rolích se stali Chiwetel Ejiofor za postavu hudebního producenta ve filmu Talk To Me a Cate Blanchettová, která spolu s dalšími pěti herci ztvárnila legendárního zpěváka Boba Dylana v hudebním snímku I'm Not There.

Ne 20 milionů

Spirit Awards uděluje americká organizace Film Independent podporující nezávislou filmovou tvorbu. O výsledcích rozhoduje na 6 000 jejích členů, jimiž se může stát kdokoli, kdo se zaregistruje a zaplatí příslušný poplatek.

Podmínkou pro nominaci je jedinečná vize, originální a provokativní námět a náklady nepřesahující 20 milionů dolarů. Financování musí pocházet ve větší míře ze zdrojů nezávislých na velkém filmovém průmyslu. Vyhlašovatelé Spirit Awards tím chtějí zaručit, že jde o snímky, jejichž tvůrci se nemusejí tolik podřizovat většinovému vkusu a kasovním zájmům.

Snímky musejí být natočeny mimo velká hollywoodská studia, i když smějí vzniknout v jejich specializovaných divizích. Musejí alespoň týden běžet v normálních kinech nebo být na programu prestižních festivalů jako je Sundance nebo přehlídek pořádaných v Los Angeles, Torontu, New Yorku nebo v Telluride.

 

 

Právě se děje

Další zprávy