Film o Kajínkovi chce být nelichotivým portrétem Česka

Kamil Fila Kamil Fila
12. 6. 2009 8:00
Slavného vězně si zahraje ruská hvězda Lavroněnko
Foto: Markéta Hritzová

Praha - Jde vlastně o jistý druh českého mýtu boje proti vrchnosti. Mužný vězeň uniká z vězení, kam se s vysokou pravděpodobností dostal neprávem za zločin, který nespáchal, a nakonec je dopaden nahý v bytě u ženy, která ho ukrývala na vlastní nebezpečí před zákonem.

Osmačtyřicetiletý Jiří Kajínek se stal mediální hvězdou v roce 1993 při svém prvním útěku, který se mu podařilo ještě zopakovat, a od té doby přitahuje i zvědavost filmařů.

Kolikrát půjde ještě Kajínek k soudu?
Kolikrát půjde ještě Kajínek k soudu? | Foto: tr

Možnost převést jeho životní osud na plátno ale zavání nejen lukrativním obchodem. Na Kajínkovu případu filmaři chtějí demonstrovat i obraz stavu současné české justice.

Žaloby a rozchody

Práva na zfilmování Kajínkovy kauzy má producent Petr Jákl, dřívější český reprezentant v judu a filmový kaskadér. Začal psát scénář spolu se scenáristou Markem Dobešem, bývalým recenzentem, který se později dal sám na natáčení filmů (Byl jsem mladistvým intelektuálem, Choking Hazard).

Postupně se ale k přepisování dostalo dalších šest scénáristů. Jákl počítal s tím, že film zrežíruje Ivan Fíla, pracovně se ovšem rozešli  Fíla dokonce začal připravovat vlastní kajínkovský projekt nazvaný doslova Projekt K. (hlavní roli měl hrát Richard Krajčo), což skončilo žalobou.

Film párty - Petr Jákl
Film párty - Petr Jákl | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Počítalo se i s Filipem Renčem, ale nakonec se Jákl rozhodl, že režii zvládne jako svůj debut. Jako hlavního spolupracovníka si přivzal kameramana a režiséra F. A. Brabce, který má zkušenosti s kriminálním filmem podle skutečných událostí, Bolerem z roku 2004.

Jákl tvrdí, že chce filmovou řečí a s patřičnou dávkou umělecké licence odkrýt praktiky podsvětí i způsob fungování soudního aparátu; to vše na pozadí vyšetřování první nájemné vraždy v Čechách.

„Ve filmu bude plno otazníků. Necháme na divácích, aby si to domysleli," řekl Jákl  na tiskové konferenci distribuční společnosti CHCE na dotaz, zda je přesvědčen o Kajínkově vině či nevině.

Nadstandardní rozpočet

Jáklovou snahou je prý hlavně natočit snímek co nejvíce uvěřitelný pro české publikum, a přitom atraktivní pro mezinárodní trh. „Dostali jsme povolení natáčet na autentických místech včetně Mírova, ale i na Borech," dodal.

Autogramiáda knihy Alžběta Báthoryová
Autogramiáda knihy Alžběta Báthoryová | Foto: Roman Souček

Kameraman F. A. Brabec zase chápe film jako výzvu, protože při natáčení bude používat nejnovější digitální techniku: „Měl by to být film akční a moderní; využiju v něm svých zkušeností z reklam a videoklipů."

Rozpočet dramatického krimi je stanoven na 55 milionů korun, což je suma jdoucí vysoko nad český průměr kolem 25-30 milionů. Natáčení začne v polovině června a do kin se snímek chystá v lednu příštího roku.

Na tiskové konferenci tvůrci odhalili především herecké obsazení. Překvapení vzbudilo, že Kajínka nebude hrát Čech, ale cizinec - což ovšem jinak bývá častá volba u filmů podobného typu.

Ruská a polská hvězda

Jaklovi se podařilo ulovit velkou hvězdu ruské kinematografie Konstantina Lavroněnka. Ten je dokonce stejně starý jako Kajínek. Tvůrci sice vtipkovali, že nedovede udělat 200 kliků jako známý fyzicky zdatný vězeň, ale jinak spoléhají na jeho nepopiratelné charisma a talent.

Lavroněnko je držitelem Zlaté palmy z Cannes z roku 2007 za snímek Igznanie (Vyhnanství) od režiséra Andreje Zvjacinceva, s nímž natočil i jiný známý film Vozvraščenije (Návrat), který běžel i v českých kinech v rámci Projektu 100.

Ples Sunny Days - Táňa Vilhelmová
Ples Sunny Days - Táňa Vilhelmová | Foto: Jiří Hermann/www.hermina.cz
 

„Nebude to jednoduché, ale každého herce tak velký úkol musí zaujmout," řekl novinářům sám Lavroněnko. „Budu muset obětovat srdce i duši, abych se tomu, jehož ztvárňuji, přiblížil," dodal s patřičným ruským patosem.

Prý mu snad pomůže tento pátek osobní setkání s Kajínkem ve věznici Mírov, kam mu prý poveze pečenou kachnu.

Roli Kajínkovy právničky má Tatiana Vilhelmová a jejího partnera si zahraje Boguslaw Linda, pro změnu velká polská hvězda, u nás známá ze snímku Je třeba zabít Sekala.

Mezi dalšími herci se objeví Vladimír Dlouhý, Michal Dlouhý, letošní držitel Thálie Norbert Lichý, německý herec Werner Daehn, zpěvák Václav Noid Bárta a také investigativní reportér Josef Klíma, který bude se kolegou Jankem Kroupou i odborným poradcem.

I s jejich přispěním by prý měl film přesáhnout rozměr pouhé akční historky. Film o nejslavnějším vězni posledních let nechce být ničím menším než nelichotivým portrétem polistopadového Česka a má odkrývat špinavé praktiky mocných.

„Kajínkův příběh není pouze příběhem člověka, ale i společnosti, ve které žijeme. Jde o dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který potlačil práva jednotlivců," prohlásila Lucie Straková z firmy Hollywood Classic Entertainment.

Jiří Kajínek byl z dvojnásobné vraždy a z pokusu o ni obžalován v roce 1995. O tři roky později mu Krajský soud v Plzni uložil doživotí. Kajínek však stále žádá o obnovení procesu.

 

Právě se děje

Další zprávy