Film o iluzionistovi: příliš velká iluze

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 11. 2006 0:00
Recenze - Velevážení, přistupte blíže! Uvidíte, co jste už mockrát viděli. Jak z filmu o iluzi zbude iluze filmu. Uvnitř: TRAILER
Iluzionista
Iluzionista | Foto: Bioscop

Film Iluzionista připomíná pohádku a přinejmenším romantické duše patřičně rozechvěje; aspoň ze začátku. Obsahuje všechny důležité ingredience: osudovou lásku i smrt, tajemství, čáry a kouzla i překonávání protivenství.

Vypráví o kouzelníku Eisenheimovi, chudém mladíkovi, který v mládí pozná krásnou Sofii, tedy princeznu. Jejich svazku ale Sofiini příbuzní nepřejí, a tak je násilím rozdělí.

Chytrý chasník Eisenheim se však vlastní pílí a talentem vypracuje na největšího iluzionistu, kterého Vídeň 19. století zná a obdivuje.

Nechává před zraky užaslého publika růst pomerančovníky, létat motýly a vznášet karty. A samozřejmě se znovu, po dlouhých patnácti letech, setká se svou princeznou, která je zasnoubena s korunním princem Leopoldem.

Navzdory tomu ti dva znovu navážou, kde přestali, a rozhodnou se spolu uprchnout. Pak je ale Sofie nenadále zavražděna. Pohádka se zvrhne v horor a Eisenheim od té doby nechává na jevišti ožívat duchy včetně Sofiina. V závěru se zjistí, že nic není, jak se původně zdálo a všechno má vlastně happy end.

Iluzionista
Iluzionista | Foto: Bioscop

To vše v bohaté výpravě, kterou Iluzionista vyniká. Pečlivě vybrané kostýmy a lokace v Praze (Vinohradské divadlo) a Českém Krumlově, které nahradily dobové reálie Vídně. Natáčelo se částečně s českým štábem, triky vznikly ve zdejším studiu UPP.

Tvůrci si dali záležet na snímání filmu. Kamera čaruje s měkkým světlem a v tom všem se slavnostně pohybují za vznešené hudby Philipa Glasse ti krásně oblečení herci. Dívá se na ně pěkně, ale o moc víc to v člověku nezanechá.

Iluzionista
Iluzionista | Foto: Bioscop

Ústřední dvojice Edward Norton a Jessica Bielová pojala své party velmi tradičně, až má člověk pocit, že  stačí lusknout prsty a ty pečlivě zařízené interiéry a vybraně okostýmovaní herci zmizí stejně jako Eisenheimovy triky. Jeho kousky jsou sice působivé, ale děj příliš neposouvají. Tempo je mocnářsky pomalé a přes výpravnost spíš televizní.

Výjimkou z toho vyrábění tajemna a iluzí je (pořád nedoceněný) hrdina Bokovky Paul Giamatti. V roli policejního inspektora Uhla je skvostný; hned od prvního okamžiku, kdy kráčí trofejovou chodbou plnou paroží.

Iluzionista
Iluzionista | Foto: Bioscop

Českému publiku nemůže spolu s Prahou nepřipomenout cimrmanovského inspektora Trachtu nebo Panoptikum města pražského a aspoň příjemně narušuje nablýskanou a navoněnou sterilitu filmu.

Nakonec se Uhl chichotá pod vousy, jak Eisenheim a jeho pomocník, režisér filmu Neil Burger, pěkně nachytali jeho i diváky v překvapivé pointě. Což může aspoň trochu usmířit i ty z nich, které předchozí romantizování nechalo chladnými.

Iluzionista (The Ilusionist), ČR, USA, 2006. Scénář a režie Neil Burger, kamera Remi Adefarasin, hudba Philip Glass, výroba Ondřej Nekvasil, hrají Edward Norton, Jessica Bielová, Paul Giamatti, Rufus Sewell a další. 110 minut, distribuce Bioscop.

 

Právě se děje

Další zprávy