Film o honu na Usámu půjde do kin koncem příštího roku

Kamil Fila Kamil Fila
28. 5. 2011 7:00
Kathryn Bigelowová o přepracovala závěr svého snímku
Oscar 2010 - Kathryn Bigelow a Barbra Streisand
Oscar 2010 - Kathryn Bigelow a Barbra Streisand | Foto: Reuters

Los Angeles - Snímek americké režisérky Kathryn Bigelowové o honu na teroristu Usámu bin Ládina se objeví v kinech na konci příštího roku. Oznámilo to studio Columbia Pictures, které tento týden získalo práva na distribuci zatím nepojmenovaného snímku.

61letá Bigelowová se proslavila oscarovým dramatem z Iráku Hurt Locker (u nás bylo uvedeno pod názvem Smrt čeká všude). Na filmu o bin Ládinovi začala pracovat v roce 2008. Thriller s pracovním názvem Kill Bin Laden měl vycházet z neúspěšné tajné operace americké armády v Afghánistánu, jejímž cílem bylo bin Ládina chytit. 

Foto: Aktuálně.cz

Speciální komando na počátku května zakladatele teroristické sítě Al-Káida zabilo v severním Pákistánu. Záhy poté se začalo spekulovat, zda režisérka od projektu neodstoupí: buď proto, že se o toto téma začne i díky „atraktivnímu  konci" zajímat příliš mnoho filmařů, nebo proto, že nebude moc naplnit původní záměr.

Film měl být původně o marné snaze Teamu 6 (prý nejdrsnějšího komanda v rámci Navy SEAL) najít teroristu číslo jedna - respektive měl být kritickým portrétem americké armády, která marně pátrá po nepolapitelném, možná i neexistujícím fantomovi. 

Nakonec se exmanželka režiséra Jamese Camerona rozhodla, že snímek dokončí, ale události samozřejmě donutily autory provést ve scénáři úpravy. Scenárista Mark Boal (jenž napsal scénář i pro Hurt Lockera a dostal za něj Oscara) už přepsal závěr, který končil tím, že mise byla neúspěšná. Nyní příběh kulminuje oním čtyřicetiminutovým bojem, jenž vrcholí bin Ládinovou smrtí.

Natáčení by mělo začít v létě. Očekává se, že Bigelowová natočí film ve velmi realistickém, syrovém a distancovaném stylu a nepůjde o politickou propagandu.

Foto: Reuters

Mezi herci, kteří se v chystaném snímku o bin Ládinovi mají objevit, se nejčastěji uvádí jméno herce Joela Edgertona.  36letý herec naposledy zaujal v australském dramatu Animal Kingdom (Království zvěrstev), předtím se objevil v několika epizodách Hvězdných válek, Králi Artušovi, westernu Ned Kelly nebo hororu Šepot. Do kin míří zápasnický snímek Warrior, kde hraje protivníka hlavního hrdiny ztvárněného Tomem Hardym.

Podstatně problematičtější se jeví projekt 73letého režiséra Lewise Teagua, který hodlá natočit televizní film o zásahu komanda. Mohl by to být film právě toho typu, jehož se Bigelowová "obávala".

I jeho autor se sice se dušuje, že se hodlá stylově přiblížit snímku Let č. 93 do Paula Greengrasse, který bez patosu a politických podtextů paradokumentárně ukazuje únos letadel 11. září, respektive zaměřuje se na letadlo, které nedoletělo do cíle.

Teague tvrdí, že na filmu bude přímo spolupracovat s US Navy SEAL, od nichž získal videonahrávky operace. Kontroverzně ovšem působí, že Reague nikdy nenatočil podobný typ filmu a věnoval se spíš „béčkovým projektům" (hororům typu Aligátor nebo Cujo).

V roce 1990 jen natočil propagandistický akční snímek pojmenovaný přímo Navy Seals.  Nyní navíc tvrdí, že do snímku hodlá vpašovat „černý humor, který vychází z válečnické mentality".

 

Právě se děje

Další zprávy