Film o Hepnarové má šanci získat evropského Oscara. Je to pro nás pocta, říká o nominaci režisér

ČTK ČTK
23. 8. 2016 19:14
Český snímek Já, Olga Hepnarová vybrala do užší selekce na Nejlepší evropský film roku Rada Evropské filmové akademie. Evropské filmové ceny, obdoba amerických Oscarů, oceňují každý rok nejlepší snímky, které vznikly v Evropě.
Michalina Olszańska ve snímku Já, Olga Hepnarová
Michalina Olszańska ve snímku Já, Olga Hepnarová | Foto: Bontonfilm

Film o poslední popravené ženě v Československu má šanci získat „evropského Oscara“, tedy cenu za Nejlepší evropský film roku. Snímek Já, Olga Hepnarová vypráví příběh mladé ženy, která na začátku 70. let úmyslně najela nákladním vozem v centru Prahy do lidí a osm jich usmrtila.

Svůj film do evropských cen nominují jak jednotlivé země, tak i Rada Evropské filmové akademie přímo. A právě tohoto práva využila rada k tomu, aby do prvního předvýběru 50 filmů na základě svého rozhodnutí zařadila i český snímek Já, Olga Hepnarová, uvedl Lukáš Vedral z distribuční společnosti Bontonfilm.

"Je to pro nás samozřejmě velká pocta, taková nominace už sama o sobě znamená jisté ocenění. Stále je to ale zařazení mezi 50 filmů. Ty opravdové nominace pěti filmů do každé kategorie se budou vyhlašovat později," říká jeden z režisérů Petr Kazda, který film natočil s Tomášem Weinrebem.

Konečné nominace pěti filmů do každé kategorie odhalí akademie až 5. listopadu na festivalu v Seville.

Stávajícím prezidentem Evropské filmové akademie je Wim Wenders, v předsednictvu rady, která může několik filmů sama vybrat, je Carlos Saura nebo Agnieszka Hollandová.

Film Já, Olga Hepnarová měl světovou premiéru na festivalu v Berlíně a vedle diváckého úspěchu v ČR, kde ho v kinech vidělo přes 50 tisíc diváků.

Kdyby Olga Hepnarová žila v dnešní době, nic z toho by se nestalo, našli by se lidé, kteří by jí pomohli, domnívá se herečka Klára Melíšková. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy