Film o Facebooku ovládl Zlaté Glóby a vyhlíží Oscary

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
17. 1. 2011 10:15
Ricky Gervais uhlazoval obviněni z korupce
Natalie Portmanová - cena za hlavní dramatickou roli baletky ve filmu Black Swan
Natalie Portmanová - cena za hlavní dramatickou roli baletky ve filmu Black Swan | Foto: Reuters

Los Angeles - Snímku o počátcích Facebooku přibývají ceny skoro stejně rychle jako roste počet uživatelů této nejpopulárnější sociální sítě. Potvrdily to i Zlaté Glóby rozdávané v noci na pondělí poosmašedesáté v Los Angeles, kde film The Social Network Davida Finchera získal čtyři hlavní trofeje.

Populární Zlaté Glóby udělované Asociací zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu jsou sice označované za generálku na Oscary, ale statisticky v předpovědích příliš úspěšné nejsou. Jejich oblibu u médií i filmového průmyslu lze hledat spíš v tom, že se jako jedny z mála žurnalistických cen rozdávají v opulentním přímém televizním přenosu. I když jejich filmy nevyhrají, pro studia i hvězdy je to příležitost získat publicitu a další diváky.

Colin Firth - Glóbus za hlavní roli koktavého krále
Colin Firth - Glóbus za hlavní roli koktavého krále | Foto: Reuters

Letos by nicméně bylo překvapivé, kdyby The Social Network nezopakoval dosavadní úspěchy na Oscarech. Z dosavadních ohlasů je zřejmé, že film nejen pro americké recenzenty naplňuje ideál: spojuje aktuální podobenství i nadčasový "velký americký příběh" a k tomu dokonale zvládnuté řemeslo, resp. až posedlost po dokonalosti. Snad od dob Stanleyho Kubricka tu nebyl režisér, který by chtěl mít takovou kontrolu nad výsledkem jako David Fincher.

Počátek bez cen

Kromě titulu nejlepší filmové drama a ceny pro režiséra získal trofeje i Aaron Sorkin za nejlepší scénář k The Social Network a za hudbu pak Atticus Ross a Trent Reznor z Nine Inch Nails.

Film The King's Speech (Králova řeč), který měl nejvíc nominací na Glóby, proměnil nakonec jen jednu ze sedmi šancí - podle očekávání si ji odnesl Colin Firth za ztvárnění koktavého britského krále Jiřího VI. Dobové drama sice rovněž sklízí úspěchy u kritiky, ale v jeho neprospěch může hrát i to, že se jedná o britský film. Kvůli tomu už byl snímek vyřazen i z několika cen včetně trofejí profesních cechů, jejichž členové často hlasují i o Oscarech.

Annette Benningová - Glóbus v komediální kategorii za roli ve filmu Děcka jsou v pohodě
Annette Benningová - Glóbus v komediální kategorii za roli ve filmu Děcka jsou v pohodě | Foto: Reuters

Také ženská herecká cena v dramatu má očekávaného držitele - dostala ji Natalie Portmanová za ztvárnění baletky pronásledované paranoidními vizemi v dramatu Černá labuť. A byla to rovněž jediná cena pro nový film Darrena Aronofského.

Zcela naprázdno vyšel na Zlatých Glóbech další kandidát na cenu za nejlepší drama a velký hit loňského roku Počátek (Inception). Tomu zase uškodilo to, že na Glóbech nejsou žádné technické kategorie, a jinak na porotce působí sci-fi Christophera Nolana svým prokalkulovaným scénářem příliš chladně.

Poslední uchazeč v dramatické kategorii, boxerské drama The Fighter (Bojovník), obdrželo dvě ceny, obě za výkon ve vedlejší roli. Získali je jeden z nejvíc obsazovaných herců posledních let Christian Bale a jeho herecká partnerka Melissa Leo - oba ztvárnili sourozence hlavního hrdiny, jehož hraje Mark Wahlbergh.

Foto: Reuters

Komedie sice na Oscarech příliš často nebodují, ale pokud někdo z Glóbů může být soupeřem The Social Network, pak možná vítěz v kategorii filmových komedií a muzikálů - film o lesbických matkách Děcka jsou v pohodě. Nezávislý snímek režisérky Lisy Cholodenko získal i hlavní hereckou cenu v této kategorii pro Annette Beningovou.

Ani jednu ze dvou komediálních hereckých nominací na Glóbech naopak neproměnil Johnny Depp, cenu dostal Paul Giamatti za film Barneyho verze - adaptaci stejnojmenného románu od kanadského autora Mordecaie Richlera.

HBO znovu boduje s mafiány

Mezi televizními pořady se nejvíce dařilo muzikálovému seriálu Glee, který získal tři ocenění. Příliš pozadu za ním nezůstalo gangsterské drama Impérium - Mafie v Atlantic City, pořad HBO dostal dvě sošky. Jednou z nich byla cena za nejlepší herecký výkon v dramatickém seriálu pro Steva Buscemiho.

Cenu pro nejlepší herce v komediálním seriálu převzali Jim Parsons z Teorie velkého třesku (za postavu lehce autistického vědce Sheldona Coopera) a Laura Linneyová za seriál The Big C o obyčejné hospodyňce z předměstí, která dostane rakovinu a rozhodne se zůstat optimistická.

Čtěte také:
Nejvíc šancí na Zlaté Glóby má koktavý král Colin Firth
O Oscara za efekty se asi utkají Alenka, Počátek a Tron
Producenti a scenáristé posvětili oscarovou sestavu

The Social Network je film roku, zní ze všech stran
O hudebního Oscara se uchází Paltrowová i kovboj Woody
Do oscarového finále postoupí letos jen tři animáky

Cena za mini sérii či film dostala hollywoodská legenda Al Pacino - za ztvárnění lékaře nechvalně proslulého euthanasiemi Jacka Kevorkiana v televizním dramatu Doktor Smrt. Jeho generační souputník a několikanásobný herecký partner Robert De Niro pak od Matta Damona převzal cenu Cecila B. DeMilla za celoživotní filmové dílo.

Letošní udělování Zlatých glóbů poněkud zastínilo obvinění členů pořadatelské Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu z korupce. Bývalý tiskový mluvčí HFPA Michael Russel podal u soudu v Los Angeles minulý pátek žalobu, v níž obviňuje zhruba 90 členů asociace z "neetických a možná nezákonných obchodů" v souvislosti s udělováním cen. Mnozí porotci, kteří rozhodují o nominacích, prý přijímají od studií, producentů a distributorů dary a úhradu drahých cest.

Jim Parsons - další cena za roli Sheldona Coopera v seriálu Teorie velkého třesku
Jim Parsons - další cena za roli Sheldona Coopera v seriálu Teorie velkého třesku | Foto: Reuters

Aféru si nenechal ujít britský komik Ricky Gervais, který ceremoniál letos uváděl podruhé za sebou. "Popřel" informaci, že snímek Cizinec, který u kritiků propadl, se dostal mezi nominované jenom proto, že asociace chtěla na ceremoniálu mít Angelinu Jolieovou a Johnyho Deppa. "Přijímali také úplatky," podotkl Gervais na adresu porotců.

V narážce na občas zmiňovanou obskurnost sdružení pak Gervais prohlásil, že mnozí hlasující nemohou být přítomní na ceremoniálu, protože by je pak policie mohla deportovat.

"Čeká nás noc plná večírků a nezřízeného pití. Charlie Sheen tomu říká snídaně," prohlásil znatelně hubenější herec s vousy hned v úvodu s narážkou na drogové a alkoholové eskapády známého herce. U dalších z mnoha narážek už tolik úspěchu neměl; třeba když rozebíral, které filmy se neocitly v nominaci.

Mimo jiné zmínil snímek I Love You Phillip Morris, kde hrají Jim Carrey a Ewan McGregor, a odkázal přitom na spekulace o orientaci Toma Cruise a Johna Travolty: "Dva heterosexuální herci tady předstírají, že jsou homosexuálové. Je to pravý opak toho, co dělají dva slavní scientologové..."

"S pořadím slov v tomto vtipu mi radili právníci," zachraňoval pak komik situaci, když se ze sálu ozvalo mručení.

Celkově ale Brit u hollywoodského publika opět bodoval. Třeba snímek Sex ve městě 2 měl být podle něho navržen na (neexistující) cenu za speciální efekty pro grafiky, kteří na počítačích "vyhladili" plakát s herečkami. "Holky, my víme, kolik vám je."

Pachuť skandálu

Jane Lynchová - nejlepší TV herečka ve vedlejší roli za muzikálový Glee
Jane Lynchová - nejlepší TV herečka ve vedlejší roli za muzikálový Glee | Foto: Reuters

I Gervaisovy vtipy na hraně pomohly cenám přenést se přes pachuť korupčního skandálu. Glóby, jež mají vybudovanou pověst neformálnější akce před vybroušeně patetickými Oscary, se tak aspoň dočasně a na jeden večer mediálně zachránily. A bylo to nejúčinnější zbraní, jakou filmový průmysl zná - sebeironií balancující na hranici reflexe a zahlazování.

Zlehčovací nálada se přenesla i mezi hvězdy předávající ceny. Režisér Toy Story 3 Lee Unkrich měl na uvádějící teenagerské hvězdicky Justina Biebera a Hayle Steinfeldovou otázku: "Jejda, byli jste dva vůbec už na světě, když měl premiéru první díl?"

"Tak tohle bylo těsný. Málem jsem si vzal na sebe to samý," řekl další předávající Alec Baldwin na adresu své partnerky na jevišti Hotelu Hilton, zpěvačky Jennifer Lopez.

Robert De Niro se pak při přebírání celoživotní trofeje prohlásil: "Díky asociaci hollywoodských novinářů za toto výjimečné ocenění. Byl jsem před dvěma měsíci nadšený, když jste to oznámili - no naštěstí to bylo předtím, než jste mohli vidět a recenzovat můj nový film Fotři jsou lotři."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Přehled oceněných

Nejlepší film - drama: The Social Network
Nejlepší režie: David Fincher (The Social Network)
Nejlepší scénář: Aaron Sorkin (The Social Network)
Nejlepší zahraniční film: Lepší svět (Dánsko)
Cena Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo: Robert De Niro
Nejlepší herec - drama: Colin Firth (The King's Speech - Králova řeč)
Nejlepší herečka - drama: Natalie Portmanová (Černá labuť)
Nejlepší herec ve vedlejší roli: Christian Bale (The Fighter /Bojovník)
Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Melissa Leová (The Fighter /Bojovník)
Nejlepší film - komedie/muzikál: Děcka jsou v pohodě
Nejlepší herec - komedie/muzikál: Paul Giamatti (Barneyho verze)
Nejlepší herečka - komedie/muzikál: Anette Beningová (Děcka jsou v pohodě)
Nejlepší animovaný film: Toy Story 3: Příběh hraček
Nejlepší filmová hudba: Trent Reznor a Atticus Ross (The Social Network)
Nejlepší píseň: You Haven't Seen The Last Of Me (Varieté)
Nejlepší televizní film nebo mini série: Carlos
Nejlepší herec v TV filmu nebo mini sérii: Al Pacino (Doktor Smrt)
Nejlepší herečka v TV filmu nebo mini sérii: Claire Danesová (Temple Grandinová)
Nejlepší TV herec ve vedlejší roli: Chris Colfer (Glee)
Nejlepší TV herečka ve vedlejší roli: Jane Lynchová (Glee)
Nejlepší televizní seriál - drama: Impérium - Mafie v Atlantic City
Nejlepší herec v TV seriálu - drama: Steve Buscemi (Impérium - Mafie v Atlantic City)
Nejlepší herečka v TV seriálu - drama: Katey Sagalová (Zákon gangu)
Nejlepší televizní seriál - komedie/muzikál: Glee
Nejlepší herec v TV seriálu - komedie/muzikál: Jim Parsons (Teorie velkého třesku)
Nejlepší herečka v TV seriálu - komedie/ muzikál: Laura Linneyová (The Big C)

 

Právě se děje

Další zprávy