Filmový chlípník Strauss-Kahn chystá odhalení v Cannes

Kultura Kultura
Aktualizováno 13. 5. 2014 16:24
Hlavní roli bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu a možného prezidenta Francie hraje ve snímku Welcome to New York Gerard Depardieu. Film má premiéru v pátek na festivalu v Cannes.
Gerard Depardieu a Jacqueline Bisset ve filmu Abala Ferrary Welcome to New York.
Gerard Depardieu a Jacqueline Bisset ve filmu Abala Ferrary Welcome to New York. | Foto: FDC

Cannes - Gerard Depardieu se v Cannes objeví v roli politika Dominiqua Strausse-Kahna. Na prestižním filmovém festivalu bude mít premiéru film Abela Ferrary Welcome to New York.

Kontroverzní a velmi očekávaný snímek ale není součástí oficiálního programu. Projekce se uskuteční v pátek 16. května o půlnoci na soukromé projekci na pláži.

Film vypráví o nejznámějším úseku kariéry Strausse-Kahna, kdy se v hotelovém pokoji na Manhattanu pokusil znásilnit pokojskou.

Po tomto sexuálním útoku musel v roce 2011 opustit funkci šéfa Mezinárodního měnového fondu a musel se nadobro vzdát naděje, že se stane prezidentem Francie i dalších politických ambicí.

Welcome to New York (Vítejte v New Yorku).
Welcome to New York (Vítejte v New Yorku). | Foto: Aktuálně.cz

Nyní pracuje jako ekonomický poradce pro velké firmy, například je členem dozorčích rad dvou ruských finančních institucí známých pod anglickými názvy Russian Fund for Direct Investment a Russian Bank for Regional Development.

V kauze sexuálního obtěžování se nakonec se svou obětí po více než ročním dohadování dohodl mimosoudní cestou na finančním vyrovnání.

Je ale dál souzen kvůli údajné účasti na organizovaném kuplířství. Případ souvisí s děním kolem luxusního hotelu Carlton v severofrancouzském městě Lille a s najímáním prostitutek.

Dvouhodinový film, ve kterém Depardieu hraje postavu jménem Deveraux, je americkou produkcí, stejné národnosti je i režisér Abel Ferrara.

Do běžné distribuce se má film dostat všude ve světě kromě Francie, kde jej bude možné vidět za poplatek na internetu.

Welcome to New York (Vítejte v New Yorku).
Welcome to New York (Vítejte v New Yorku). | Foto: Aktuálně.cz

"Uvědomili jsme si, že bude dobré experimentovat s tímto typem distribuce," řekl producent Vincent Maraval pro časopis Variety a také kritizoval francouzské politické, televizní a filmové poměry: "Ne, francouzské televizní stanice nám nechtěly dát žádné finance. Všichni nás navíc varovali, že si naděláme opravdu hodně nepřátel."

Maraval dodal, že to svědčí o "incestním vztahu" mediálních a politických elit ve Francii, kterým znemožňují točit filmy o aktuálním politickém dění.

Do filmu investoval i Gerard Depardieu přibližně 100 tisíc eur. Jeho filmovou manželku známou novinářku Anne Sinclairovou si zahrála anglická herečka Jacqueline Bisset.

 

Právě se děje

Další zprávy