Film o Bobu Marleym převezme autor Mlčení jehňátek

kf, him
22. 5. 2008 21:20
Scorsese odstoupil, navíc běží ještě soudní spor

Londýn - Zatím nepojmenovaný dokument o hudebníkovi Bobu Marleym chystaný k výročí jeho 65. nedožitých narozenin má nového režiséra. Původně měl snímek natočit Martin Scorsese, autor slavných hraných filmů jako Zuřící býk, Taxikář, Mafiáni či Skrytá identita.

Scorsese v roce 1978 natočil The Last Waltz o posledním koncertu skupiny Band, loni se věnoval dokumentu o Bobu Dylanovi pojmenovaném No Direction Home. Jeho dokument o Rolling Stones nazvaný Shine a Light Ten byl s velkou pompou letos na festivalu v Berlíně.

Z důvodů "překrývaní pracovních rozvrhů" z projektu nicméně musel odstoupit. Rodina Boba Marleyho, která stojí za produkcí dokumentu, ale rychle našla adekvátní náhradu.

Martin Scorsese
Martin Scorsese | Foto: AP

Je jí Jonathan Demme, autor slavných hraných snímků Mlčení jehňátek a Philadelphia. I on má s natáčením hudebních dokumentů zkušenosti.

Má za sebou natáčení klipů pro Bruce Springsteena, Pretenders a New Order i dokument o britském kultovním zpěvákovi Robynu Hitchocockovi nebo práci na filmu o newyorských Talking Heads. A právě dokončuje portrét Neila Younga nazvaný Heart of Gold.

Marleyův syn Ziggy byl prý nadšen, že Demme na spolupráci kývnul. "Jeho empatie k otcovu dílu a jedinečné porozumění formě hudebního dokumentu mě přesvědčuje, že ten film bude výbornou oslavou tátova života," řekl.

Demme už se dal slyšel ho považuje za jednu z "největších lidských bytostí moderní doby". Rastafarián Marley zemřel v roce 1981 v šestatřiceti na rakovinu. Jeho hudba je nesmírně populární a  inspirativní dodnes. Dosud byla použita v třiašedesáti filmech.

Jonthan Demme
Jonthan Demme | Foto: Aktuálně.cz

Naposledy v akční sci-fi Já, legenda, kde byl jejím velkým fanouškem i hlavní hrdina v podání Willa Smithe. Marley tu byl symbolem míru a naděje, i když lidstvo už vyhynulo.

Nyní se ale kolem oslavy jeho hudby rozhořel boj. Producentské duo bratří Weinsteinů získalo práva na životopisnou knihu od Marleyho vdovy Rity - ale nepodařilo se jim od zbytku rodiny zajistit práva na Marleyho hudbu. A co bude z filmu o Bobu Marleym, v němž by nezazněly jeho písně?

Důvod přitom netkví přímo v nepřátelství mezi zbytkem Marleyho příbuzných a vdovou Ritou; ale v tom, že rodina produkuje právě zmíněný dokument.

Naproti tomu film, který bude produkovat Weinstein Company a u nějž bude Rita Marleyová vedoucí výroby, má být hrané drama.

Ziggy Marley
Ziggy Marley | Foto: Reuters


Marleyho rodina, která upřednostňuje dokument, se nechala slyšet, že její členové nevěděli, že projekt Weinsteinů bude hotov tak brzy - čímž by prý mohl konkurovat a poškodit jejich dílo, které má mít premiéru v den výročí, 6. března 2010.

Ziggy Marley prohlásil, že se rodina bude snažit prosadit svůj dokument stůj co stůj. "Věříme, že tento projekt je nejlepší cesta jak reprezentovat život našeho otce z jeho perspektivy. A jakýkoli jiný film, jenž se ho bude týkat, bude bez hudby prázdný."

Vydavatelství Blackwell by bylo rádo, kdyby se životopisné drama Weinsteinů odsunulo nejméně do roku 2015, aby spolu oba filmy nekolidovaly. První jednání proběhla už v březnu, ale zatím nebylo nic rozhodnuto.

 

Právě se děje

Další zprávy