S Annou Frankovou v úkrytu. Film o legendární dívce vtáhne diváky pomocí virtuální reality

jaz
6. 5. 2016 11:00
Američané natáčí film o Anně Frankové za použití technologie virtuální reality, která má vtáhnout diváky do skutečného času a místa, kde se slavná autorka deníku schovávala před nacisty. Film má připomenout mladší generaci zásadní okamžiky světových dějin a přinést zážitek, který nelze zprostředkovat ani prohlídkou muzea Anny Frankové.
Foto: neznámý autor / Wikimedia Commons

Příběh mladé německé dívky ukrývající se dva roky v tajné skrýši amsterdamského domu si mohou diváci a fanoušci technologie virtuální reality (VR) nyní připomenout prostřednictvím nově vznikajícího filmu režiséra Dannyho Abrahmse ze studia CGO. Informoval o tom server Entertainment Weekly.

"Ponoříte-li se do tohoto filmu, zavede vás do místa a času, dovolí pohybovat se po místnosti, mezi lidmi a zažít chvíli, která nebyla nikdy předtím možná," vysvětluje svůj záměr Abrahms, který vsadil právě na technologii VR kvůli realističtějšímu zážitku z nacisty okupované Evropy během 2. světové války.

Film s jednoduchým názvem Anne zavede diváky do období okupace, kdy se od 6. července 1942 do 4. srpna 1944 schovávala Anna Franková se svou rodinou a dalšími několika Židy v zadním traktu amsterodamského domu. Detaily k vytvoření úkrytu získali filmaři právě z deníku, který desítky let po smrti Annu Frankovou proslavil.

"Chtěl jsem vytvořit VR zážitek, který by spojil diváky s pravděpodobně nejvýznamnější událostí lidské historie, a nemohl jsem si představit lepší způsob, jak prozkoumat toto téma než skrze příběh Anny Frankové," říká Abrahms, který spolupracuje s producentem Jonahem Hirschem. Ten má s technologií VR zkušenosti již z projektů, jako je First, Kitty Hawk nebo N. C. in 1903, což byl film o době, kdy bratři Wrightové poprvé vzlétli se svým letadlem.

Není to ale první využití VR k znovuoživení příběhu Anny Frankové. Již v loňském roce představila podle Guardian Nadace Anny Frankové virtuální prohlídku po muzeu. Jednalo se o 360stupňový pohled pro handicapované návštěvníky. Vznikaly ale také projekty, které nebyly Nadaci po chuti. Jen 140 kilometrů jižně od Amsterodamu se pořádala hra v bunkru, kde účastníci měli za úkol nenechat se chytit nacisty, právě po vzoru Anny Frankové. To Nadace označila za naprosto historicky nepřesné.

Anna Franková zemřela v březnu 1945 na epidemii tyfu, která propukla v koncentračním táboře Bergen-Belsen v Dolním Sasku. Deník našel její otec Otto Frank až po válce, kterou jako jediný z rodiny přežil, a posléze ho vydal.

Brýle Oculus Rift a křeslo, které se naklání, vytváří dokonalou iluzi jízdy na horské dráze. Připravené jsou i pytlíky, pokud by vás iluze přemohla. Vybavení si můžete otestovat v showroomu Alza.cz. | Video: Otakar Schön
 

Právě se děje

Další zprávy