Film, který mění (Spielbergův) svět

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 2. 2006 0:00
Profil - Mnichov, který míří do českých kin, je vyvrcholením dosavadní dráhy Stevena Spielberga.

Spielberg letos oslaví 60. narozeniny. V průběhu svého vývoje - a v poslední době je to zvláště patrné - se čím dál víc vzdává snahy zaujmout jen efektními triky, nákladnou výpravou a pohádkově dojemnými náměty. Jeho aktuální film ohromuje jinak; zasahuje diváka rafinovaněji, ale současně mu nic neulehčuje.

Přetvářet žánry

Jedni ho milují a obdivují a každý jeho film očekávají s napětím. Druzí jím pohrdají jako hollywoodským kýčařem, jehož pohádkové spektákly jsou jen dobře fungující mašinou na výrobu peněz.

Spielbergovi však rozhodně nelze upřít, že je jedním z nejznámějších současných světových režisérů, který stále dokáže překvapit. A Spielberg překvapuje rád, stejně jako rád ohromuje.

E. T.
E. T. | Foto: Aktuálně.cz

Narodil se v roce 1946 a filmovou kameru vzal poprvé do rukou ve dvanácti. Po televizní kariéře přešel k režii celovečerních filmů, z nichž mnohé jsou už dnes žánrovou klasikou. Jeho snímky formovaly a přetvářely historii hororu (Duel, Čelisti), sci-fi (Blízká setkání třetího druhu, E.T. mimozemšťan, Minority Report) i dobrodružného filmu (série Indiana Jones, Jurský park).

Spielbergově tvorbě je často vyčítána určitá sladkobolnost a sklony ke kýči, ač jeho řemeslné kvality nelze zpochybnit. Řekněme to tak, že pro Spielbergův styl je typické až dětské okouzlení, hledačství; ale také inovativnost při hledání námětů i při jejich ztvárnění.

Schindlerův seznam
Schindlerův seznam | Foto: ČSFD

Za zvuku kulek

A především: kromě komerčních trháků jednou za čas udělá film jaksi vážnější, osobnější, nekompromisnější. V roce 1993 tak natočil Schindlerův seznam, film inspirovaný skutečnou postavou člena nacistické strany, který zachránil více než tisícovku polských Židů před smrtí v koncentračním táboře. Snímek otevřel "pro veřejnost" téma holocaustu a vyhrál sedm Oscarů; získal uznání kritiky, byť i tady trochu vyhřezla jeho touha po jednoduchém souboji  dobra a zla (a příslušných hollywoodských gestech).

V roce 1998 Spielberg přišel s válečným dramatem Zachraňte vojína Ryana. Jeho úvodní sekvence je jednou z nejcitovanějších válečných scén vůbec, smrt a válečná vřava jsou tu zobrazovány tak "věrně", až divák uhýbá před kulkami. Navíc se tu režisér dokázal přiblížit svým hrdinům v extrémních situacích.

Nejlepší film

Autentická a v jistém směru odvážná byla i loňská Válka světů, která na půdorysu klasického sci-fi příběhu přivedla na plátno obyčejné hrdiny, kteří čelili mimozemským nepřátelům. Jejich boj je spíš beznadějný a zoufalý; bez jiskřičky naděje na záchranu.

A v roce 2005 vznikl Mnichov, film, který nyní přichází do našich kin. Mnichov je strhující thriller i umělecké dílo; se skepsí vypráví o relativitě dobra a zla, o pocitu beznaděje nad řádem světa, o bezmoci lidstva komunikovat se sebou navzájem.

Dosud nejlepší Spielbergův film zrcadlí režisérovu možná dětsky naivní touhu měnit svět i dospělé poznání, že je to nemožné.

 

Právě se děje

Další zprávy