Film je prý na marách. Filmaři se bouří

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 5. 2006 10:15
Praha - Jak protestovat proti neschválenému zákonu o kinematografii, radili se filmaři. Řetězy, peticí nebo filmem?
Studenti FAMU vylepili portréty prezidenta Klause na dlažbu před budovou školy
Studenti FAMU vylepili portréty prezidenta Klause na dlažbu před budovou školy | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V pražské kavárně Platýz se v úterý vpodvečer sešli zástupci českých filmařů, aby se dohodli, jak postupovat dál ve svých protestech proti tomu, že v poslanecké sněmovně nebylo přehlasováno prezidentské veto novely zákona o fondu kinematografie.

Debata byla bouřlivá. "Kdybych vám řekl, co si opravdu myslím, tak mě zavřou," řekl on-line deníku Aktuálně.cz Václav Marhoul ještě před začátkem jednání oborových organizací českých filmařů.

Právě v té době se na protest zavíral český stánek na festivalu v Cannes. Zmizela vlajka a objevil se nápis "Czech Parliament and President Václav Klaus have killed Czech Cinema." To vše prý s pochopením ředitele trhu v Cannes a za asistentce zahraničních novinářů včetně dopisovatelů Variety či Hollywood Reporteru.

Pražské schůzky se zúčastnili krom Marhoula mimo jiné ředitel ČFTA Petr Vachler, ředitel karlovarského festivalu Jiří Bartoška, kameraman Miroslav Ondříček, ředitel AMU Ivo Mathé či režiséři Saša Gedeon a David Ondříček. Debatu řídila ředitelka Barrandov studia Helena Uldrychová a nejbouřlivěji do ní zasahoval producent Ondřej Trojan.

Návrh podepsat petici označil scenárista Jiří Hubač vzhledem k tomu, že je před volbami, za plýtvání papírem. Možnost protestovat stáhnutím českých filmů z festivalů byla také zamítnuta. V zápalu boje padly i bizarnější návrhy jako přivázat se řetězy k ministerstvu kultury. Ty ale nebrali vážně ani ti, kdo je vyslovili.

Trojan vyzýval k odvážnějším, "nesubmisivním" krokům, zatímco Gedeon mluvil o nutnosti vyhnout se "afektivnímu, atavistickému chování".  Marhoulův návrh zněl pouštět před každým českým filmem v kině sestřih "politických keců" Jandáka, Klause a spol.

Řada ostrých slov byla adresována právě ministrovi kultury Vítězslavu Jandákovi a prezidentu Václavu Klausovi - stejně jako sociálně demokratickým poslancům, kteří odchodem ze sálu před hlasováním přispěli k tomu, že zákon nebyl schválen.

 "Film je mezinárodně srozumitelné médium a má sílu reprezentovat Českou republiku podobně jako sport či úspěchy ve vědě. Bohužel se ukazuje, že našim zástupcům jsou teď před volbami bližší laciné sliby komerčních televizí než služba občanům," řekl Aktuálně viditelně roztrpčený Trojan.

Filmaři posléze přijali usnesení, ve kterém mimo jiné citují Jandákův výrok před poslaneckým hlasováním. "Rozhodněte se, buď ho přijmete, nebo nepřijmete. Mně už je to po pěti měsících jedno, vám řeknu upřímně," řekl - čímž prý zradil český film.

Samostatné vyjádření rozeslal médiím i ředitel ČFTA Petr Vachler.

 

Právě se děje

Další zprávy