Film o Hepnarové, která přejela náklaďákem osm lidí, se bude promítat ve Francii i po útoku v Nice

ČTK ČTK
20. 7. 2016 12:25
Český film Já, Olga Hepnarová o vražedkyni, která úmyslně usmrtila v roce 1973 v Praze nákladním vozem osm lidí, se bude ve Francii promítat i po atentátu v Nice, kde útočník vraždil podobným způsobem.
Já, Olga Hepnarová - oficiální TRAILER | Video: YouTube

Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel vjel ve čtvrtek 14. července v Nice nákladním autem do zóny pro pěší a usmrtil 84 lidí. Přestože jsou ve snímku Já, Olga Hepnarová uváděném ve Francii od 6. července pod názvem Moi, Olga (Já, Olga) podobnosti s útokem v Nice, bude se film promítat dál, napsal list Libération. 

"Přestože je podobnost skutečně znepokojivá, nepožádali jsme kina o stažení filmu," uvedl distributor Arizona Films v prohlášení. Podle něj jsou tvůrci filmu Tomáš Weinreb a Petr Kazda "pohnuti podobnostmi atentátu spáchaného Olgou Hepnarovou a dramatem, které se odehrálo v Nice".

Distributor vysvětlil rozhodnutí nestáhnout film z kin tím, že se odehrává v "konkrétním historickém kontextu, který nemůže divákovi uniknout". "Nepřejeme si pouštět se do polemiky, která se nám zdá nemístná," dodává prohlášení s tím, že tvůrci a distribuční firma "sdílejí bolest obětí a jejich blízkých".

Film se promítá ve Francii ve 13 kinech, včetně biografu Mercury v Nice, napsal deník Le Figaro. Toto kino bylo po tragédii uzavřeno úředním rozhodnutím na výraz smutku a nemělo to souvislost s filmem, dodalo prohlášení Arizona Films.

Jiný přístup zaujala distribuční společnost StudioCanal, která stáhla po útoku v Nice nový thriller s názvem Bastille Day (Den dobytí Bastily), v němž se snaží bývalý agent CIA v podání herce Idrise Elby zabránit teroristickému útoku v Paříži.

 

Právě se děje

Další zprávy