Film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi bude bojovat o Oscara

ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 9. 2022 9:22
Česká filmová a televizní akademie vyšle do soutěže o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film novinku režiséra a scenáristy Petra Václava nazvanou Il Boemo. Oznámila to v pondělí ráno. Výpravný historický film, který česká kina uvedou 20. října, představuje českého skladatele z 18. století Josefa Myslivečka. Světovou premiéru bude mít v hlavní soutěži festivalu ve španělském San Sebastiánu.
Na snímku z Il Boema jsou Vojtěch Dyk jako Josef Mysliveček a Lana Vlady.
Na snímku z Il Boema jsou Vojtěch Dyk jako Josef Mysliveček a Lana Vlady. | Foto: Richard Hodonický

Akademie, jež udílí ceny Český lev, vybírala z 15 hraných a dokumentárních titulů přihlášených jejich producenty. Za filmem Petra Václava se umístily v abecedním pořadí snímky Oběť režiséra Michala Blaška a Světlonoc v režii Terezy Nvotové.

Pětapadesátiletý Petr Václav, držitel sedmi Českých lvů za Cestu ven, musel kvůli pandemii koronaviru několikrát změnit natáčecí plán. Přišel o herce, kteří nesměli cestovat do ciziny, nebo ty, co si vzhledem k věku potřebovali chránit zdraví. Ze dne na den tvůrce nahradil i několik lokalit, ve kterých najednou nemohl filmovat, popsalo Aktuálně.cz.

Poslední klapka padla symbolicky v Itálii. Tam skladatel Josef Mysliveček, o němž snímek vypráví a který žil v letech 1737 až 1781, podlehl těžké nemoci a zemřel v zapomnění. Film s rozpočtem 120 milionů korun popisuje, jak se vyučený mlynář a později komponista dostal k první velké zakázce, jak ji proměnil v úspěch a postupoval úspěšnou kariérou i životem až k nevyhnutelnému konci.

"V době, kdy jsem se začínal zajímat o Myslivečkův život, jsem nevěděl, zda šlo o průměrného skladatele, který se dokázal prosadit díky své společenské šikovnosti, anebo budu vyprávět příběh o vynikajícím umělci. Nahrávek bylo málo a ještě méně z nich bylo opravdu dobrých," vzpomíná Václav.

O znovuobjevení Myslivečkovy hudby se v novém tisíciletí zasloužil světově uznávaný český barokní orchestr Collegium 1704 se šéfdirigentem Václavem Luksem. "Díky jeho provedení opery Olimpiade ve Stavovském divadle a dalším nahrávkám, které vznikly po roce 2013, jsem pochopil, že máme v rukou příběh naprosto výjimečného skladatele," doplňuje Petr Václav.

Collegium 1704 pod Luksovou taktovkou se zhostí provedení hudby také ve filmu Il Boemo. Skladatele Myslivečka ztvárňuje muzikant a herec Vojtěch Dyk. Do jedné z hlavních rolí Václav obsadil italskou herečku Barbaru Ronchi, které propůjčila hlas sopranistka Simona Šaturová. Diváci uvidí i světově uznávané operní pěvce, jako jsou Philippe Jaroussky, Emöke Baráth, Raffaella Milanesi, Juan Sancho nebo Krystian Adam.

Teaser trailer z filmu Il Boemo, který začnou kina promítat 20. října. | Video: Pilot Film

Štáb natáčel v Římě, Neapoli, Palermu, Benátkách, z Česka například v Klášteře sester premonstrátek v Doksanech, bývalém cisterciáckém klášteře v Plasích, Martinickém a Colloredo-Mansfeldském paláci v Praze či na zámcích v Jaroměřicích nad Rokytnou a Bučovicích. V pražském Stavovském divadle se pak odehrála značná část českého natáčení, včetně náročné kaskadérské scény.

Oscarový zúžený seznam 15 zahraničních filmů, které mají šanci uspět, bude zveřejněn 21. prosince. Nominace porota z USA vyhlásí 24. ledna příštího roku. Slavnostní ceremoniál se koná 12. března.

 

Právě se děje

Další zprávy