Jeptiška Ida má další cenu. Zaujala evropské politiky

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 12. 2014 13:51
Film Pawla Pawlikowského Ida získal cenu LUX, kterou uděluje Evropský parlament.
Ida.
Ida. | Foto: Aerofilms

Štrasburk - Filmovou cenu LUX, kterou každoročně uděluje Evropský parlament, získal film Ida polského režiséra Pawla Pawlikovského. Ocenění ve středu ve Štrasburku režisérovi předal předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Film o dramatických osudech polské jeptišky zaujal nejvíce europoslanců, kteří vítěze vybrali z finálové trojice snímků. Žádný český film se letos do užšího výběru nedostal.

Ida zaznamenává příběh dívky-sirotka, která byla vychována v klášteře. Předtím, než složí řeholní slib, zjistí, že se narodila do židovské rodiny, a vydá se o ní i o sobě zjistit víc. Snímek, který natočil režisér polského původu Pawlikowski, vyslalo Polsko do nominace na Oscara. Minulý týden Ida získala ceny Evropské filmové akademie za nejlepší film, režii a scénář.

Kromě ní se do finálové trojice Evropského parlamentu dostal film Nepřítel třídy mladého slovinského režiséra Roka Bičeka o napjatých vztazích mezi slovinskou třídou a jejím novým učitelem němčiny, a dále francouzské drama Bande de filles (Holčičí parta) Céline Sciammové o dívce, která si změní jméno a opustí školu, aby byla přijata do party dívek.

Ceny LUX se letos udělují poosmé. Loni ji získal belgický snímek Broken Circle Breakdown (Přerušený kruh). Největší český úspěch v historii ocenění si připsal dokumentární film o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi Občan Havel. V roce 2008 se dostal mezi trojici snímků v užších nominacích, cenu si pak ale nakonec odnesl belgický film Mlčení Lorny. Loni do desítky finalistů pronikl dokument Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše Pevnost, který tvůrci natáčeli v Podněstří.

Letos potřetí mohou pro svůj nejoblíbenější film hlasovat i diváci, a to buď přímo na internetových stránkách ceny LUX, nebo na Facebooku. Vítězný snímek získá cenu diváků. Jeho název se veřejnost dozví na příštím ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

 

Právě se děje

Další zprávy