Film Dům byl oceněn na festivalu v Palm Springs

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 1. 2012 9:21
Z Cen české kritiky Liové debut vyšel naprádzno
Foto: Aktuálně.cz

Palm Springs - Česko-slovenský film Dům režisérky a scenáristky Zuzany Liové si z největší filmové přehlídky Severní Ameriky v Palm Springs odvezl jedno z prestižních ocenění.

Získal je v kategorii New voices/New visions. Oznámila mluvčí projektu Lucie Stejskalová. Tato soutěžní přehlídka je určena novým zahraničním talentům, jejichž film zatím není v distribuci Spojených států. 

Film Dům je příběhem otce, který pro každou ze svých dvou dcer staví dům a do stavby projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Poté, co vyžene z domu starší dceru, která ho "zklamala", soustředí se na budování domu pro mladší Evu.

Foto: Aktuálně.cz

Konflikt mezi generacemi se vyostřuje v okamžiku, kdy i ona začne proti němu a jeho snu protestovat. Dům je příběhem o lásce, střetu dvou generací a touze po svobodě, která má ale pro každého jiný obsah.

Liová představila svůj debut loni na Berlinale, na karlovarském festivalu i na dalších přehlídkách. Za scénář obdržela v roce 2007 v Cannes prestižní cenu Krzysztofa Kieslowského. Loni obdrželi na slovenském Art Film Festu cenu za hlavní roli herci Miroslav Krobot a Judit Bárdosová. Na MFF Anonimul v Rumunsku snímek dostal cenu diváků. 

"Ocenění z festivalu v Palm Springs v kategorii New voices/New visions je o to důležitější, že se tam český film prosadil vůbec poprvé v historii," dodala Stejskalová. Na 23. ročníku přehlídky bylo uvedeno na 188 snímků ze 73 zemí světa, navštívilo je na 130 000 diváků. 

Do českých kin byl snímek Dům uveden 20. října. Byl dvakrát nominován do finále Cen české filmové kritiky - za scénář a nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli pro Taťjanu Medveckou; vyšel však naprázdno.

 

Právě se děje

Další zprávy