Film dostane 300 milionů. Sněmovna přebila Klasovo veto

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 12. 2012 22:39
Sněmovna schválila zákon o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie
Foto: Profimedia.cz

Praha - Státní fond kinematografie bude na podporu výroby českých filmů dostávat až 300 milionů korun ročně. Minimálně 150 miliony korun mají od příštího roku do fondu přispívat komerční televize. Přináší to zákon o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, který přes veto prezidenta prosadila Sněmovna hlasy 141 ze 151 přítomných poslanců.

Ministryně kultury Alena Hanáková poslancům řekla, že nový zákon nastaví transparentnější systém udělování dotací a jejich čerpání. Norma českým filmovým tvůrcům pomůže k větší konkurenceschopnosti v rámci Evropy, dodala.

Foto: Vojtěch Marek

Václav Klaus své veto zdůvodnil tím, že filmový průmysl je standardním obchodním odvětvím, nikoli veřejným statkem, který by měl být financován z veřejných zdrojů. "Skutečným problémem současné české kinematografie není ani tak nedostatek financí, ale spíše nedostatek tvůrčí invence," míní Klaus. Připomněl, že podobný zákon odmítl i před šesti lety.

Režisér Jan Svěrák, který stojí v čele Asociace producentů v audiovizi, po prezidentově vetu řekl, že Česko je jedinou zemí v EU, která nepodporuje kinematografii příspěvkem ze státního rozpočtu.

Příspěvek komerčních televizí do fondu odpovídá dvěma procentům z obratu za vysílání reklamy, která mají komerční televize na tvorbu nových filmů dávat už podle zákona o televizním vysílání. Pokud by televize z reklamy přispěly méně než 150 miliony korun, musely by zbylou částku dorovnat. Příspěvek souvisí s omezením reklamy ve veřejnoprávní televizi.

Čtěte také
Prezident Klaus vetoval zákon o podpoře kinematografie
Komentář: Klausova neznalost a zlomyslnost dusí film

Příjmy fondu budou podobně jako dosud tvořit i jedno procento z každé prodané vstupenky do kina a příspěvky ze zpoplatnění filmů, které fond spravuje, ve výši až 30 milionů korun ročně.

Přispěvatelé mají mít zástupce v novém devítičlenném dohlížecím výboru, který má kontrolovat hospodárnost nakládání s příspěvky. Zjištěná pochybení by výbor předal finančnímu úřadu, který by mohl nařídit vrácení příspěvku a zaplacení penále do státního rozpočtu. Fondu by se peníze nevracely.

Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN
Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN | Foto: Reuters

O poskytnutí příspěvku na filmové projekty má rozhodovat rada fondu, který by mohl podle nových pravidel přispíval na nejméně sedmdesátiminutové hrané i dokumentární filmy nebo na seriálové epizody, pokud by trvaly alespoň 40 minut. Podmínkou je, že by uznatelné náklady na českém území dosáhly v případě hraného filmu 15 milionů, v případě seriálového dílu deseti milionů a v případě dokumentu tří milionů korun. Pobídky by se vyplácely zpětně ve výši desetiny nákladů na zahraniční herce a členy štábu a pětinu nákladů za zboží a služby, které byly poskytnuty v souvislosti s filmovým projektem českými firmami.

Nový zákon má nahradit dosavadní zastaralou úpravu. Má umožnit nejen podporu výroby filmů, ale také už jejich přípravu, aby se česká kinematografie stala konkurenceschopnou ve srovnání s ostatními evropskými produkcemi. Podobný zákon platí v Polsku.

 

Právě se děje

Další zprávy