Dokument Aldabra po úspěchu v Česku míří do Berlína a na premiéru na Seychely

ČTK ČTK
10. 2. 2016 12:30
Film Aldabra: Byl jednou jeden ostrov režiséra Steva Lichtaga překonal v českých kinech stotisícovou hranici návštěvnosti, což je u dokumentu výjimečný úspěch. Nyní míří na projekci v rámci Berlinale. Následovat budou další na festivalových trzích v Hongkongu, Cannes či v Torontu. Celosvětová premiéra je naplánována 21. dubna na Seychelských ostrovech. Nyní se hledá herec, který Aldabru namluví pro americký trh. Osloveni byli například Tom Hanks nebo Jeff Bridges.
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov | Foto: Falcon

Praha - Film Aldabra: Byl jednou jeden ostrov režiséra Steva Lichtaga bude uveden v Berlíně, distribuční 3D projekce se uskuteční 13. února v rámci evropského filmového trhu na Berlinale. Následovat budou další na festivalových trzích v Hongkongu, Cannes či v Torontu.

"Zároveň s ostatními aktivitami se finalizuje výběr zahraničního herce, který Aldabru namluví pro americký trh. Osloveni byli například Tom Hanks nebo Jeff Bridges," uvedl producent Petr Keller ze společnosti Starlite Pictures. Snímek bude distribuován ve 3D a 2D verzích; celosvětová premiéra je naplánována 21. dubna na Seychelských ostrovech.

Film v českých kinech překonal stotisícovou hranici návštěvnosti. Příběh podivuhodného ostrova a jeho unikátní flory a fauny se i po jedenácti týdnech od premiéry drží mezi nejnavštěvovanějšími snímky. Podle Kellera jde o velký úspěch na to, že jde o žánr, který není v české kinematografii běžný. Český štáb byl po desetiletích prvním filmařským týmem, který měl možnost v přírodní lokalitě chráněné organizací UNESCO natáčet. V české verzi namluvil komentář Oldřich Kaiser.

Stotisícová návštěvnost dokumentárního snímku je v českých kinech výjimkou. Tu rekordní, více než 160 000 diváků, drží celovečerní dokument Občan Havel režisérů Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Stotisícovou hranici překonala i Katka Heleny Třeštíkové. Dokument Pavla Abraháma Česká RAPublika zhlédlo v kinech 24 000 lidí, dvacetitisícovou hranici přesáhly snímky Český sen a Ženy pro měny.

Vždycky si zpátky vezu kousek viny, možná zbytečně prozrazujeme místa, která by možná měla zůstat nedotčená, říká cestovatel a režisér Steve Lichtag. Ostrov Aldabra je prý unikátní. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy