Film ...a bude hůř oslaví nominace ve čtvrté cenové

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 2. 2008 15:10
Adaptace undergroundového románu čeká na České lvy

Praha - Snímek ...a bude hůř na nedávném nominačním večeru Českého lva překvapil. Získal pět nominací, stejně jako Vejdělkův Václav. Víc měly jen Tajnosti Alice Nellis a Vratné lahve Jana Svěráka.

Tento fakt oslaví ve čtvrtek v La Fabrice před sobotním vyhlášení Českých lvů - na stylovém autorském promítání - všichni, kteří nominaci získali. Pak nastoupí stejnojmenná kapela, která provázela film po Česku.

...a bude hůř - Olin
...a bude hůř - Olin | Foto: Produkce filmu
Čtěte více:
ROZHOVOR s Petrem Nikolevem:
Máničkám se daří v menších kinech
RECENZE: A bude hůř: Československo bez příkras a pelíšků
NOMINACE: V nominacích na České lvy Svěráky předstihly Tajnosti

Nenápadnou syrovou adaptaci románu Jana Pelce natočil Petr Nikoleav. Předloha vyšla nejdříve v roce 1985 v Kolíně nad Rýnem; až po roce 1989 v České republice. Vzbudila velkou polemiku -  jejíž součástí byl též "konflikt tří filozofů" Erazima Koháka, Ivana Jirouse a Ivana Svitáka  - i čtenářský zájem;  prodalo se 120 tisíc výtisků.

...a bude hůř - Pavel Zajíček a Radomil Uhlíř
...a bude hůř - Pavel Zajíček a Radomil Uhlíř | Foto: Produkce filmu

Snímek ... a bude hůř se nejdřív promítal v hospodách a hudebních klubech, poté přešel do letních kin; až na začátku roku se dostal do běžné kinodistribuce.

"V hospodských podmínkách se promítal pro 25 nebo 26 tisíc diváků, od té doby už to možná je 30 tisíc. Od 2. ledna je film v normálních kinech, kde se - myslím - drží docela dobře," říká Nikolaev.

Navíc se líbí i odborné veřejnosti. Na nominačním večeru mu připadly dvě nominace za výtvarný počin, nominace za střih, kameru i režii  a k tomu cena pro nejlepší plakát.

Loni v dubnu se v La Fabrice film promítal v atmosféře typické pro dobu, v níž se odehrává - s kontrolami příslušníků VB u vchodu, s kelímkovým pivem na umolousaném vikslvajlantovém ubrusu a výzdobou socialistických plakátů.

V podobném duchu se má nést i čtvrteční promítání. "Čtvrteční projekce připomene atmosféru premiérového uvedení před rokem, kdy byl sál koncipován jako nádražní hospoda IV. cenové skupiny," říká Nora Eckhardtová z  La Fabriky.
Promítání začíná 19.30. Více informací najdete ZDE



 

 

Právě se děje

Další zprávy