Fila: Nejlepší zábava pro starší a otrlé. Komiksový film je odvázanější než Deadpool

Kamil Fila Kamil Fila
4. 8. 2021 18:00
Před pěti lety to skončilo fiaskem. Studio Warner Bros. chtělo rozšířit svůj komiksový svět a konkurovat úspěšnějšímu Marvelu. Hlavním cílem bylo dát dohromady Batmana, Supermana, Aquamana a Wonder Woman, aby se mohli stát Ligou spravedlnosti. Předtím ale musel přijít mezičlánek: film o komiksových superpadouších, takové béčkové lize nespravedlnosti.

Vznik snímku Sebevražedný oddíl z roku 2016 zasluhuje připomenout teď, kdy česká kina začínají promítat stejnojmennou novinku.

Není jednoduché to pochopit. V "původním" Sebevražedném oddílu se objevili zloduch Joker a jeho děvče Harley Quinn, jež později dostalo vlastní film. Joker hraný Jaredem Letem byl sice stejným Jokerem v následné Lize spravedlnosti (neobjevil se ovšem v kině, ale jen ve čtyřhodinovém režisérském sestřihu na HBO), avšak už ne v celovečerním snímku Joker, jenž díky famóznímu výkonu Joaquina Phoenixe uspěl na festivalu v Benátkách i cenách Oscar.

Celý komiksový svět DC Universe, do kterého Joker patří, působí poměrně zadrhnutě, nesoudržně a negeneruje tolik peněz jako sága Avengers od Marvelu. Jednotlivé filmy do sebe nezapadají promyšleně a zjevně nikdo neví, k jakému finále to směřuje, což měl Marvel naplánováno do detailu.

Sebevražedný oddíl z roku 2016 splnil roli otloukánka až příliš krutě. Získal strašné recenze a utržil 747 milionů dolarů, což vypadá dobře, ale počítalo se spíš s miliardou. Warner Bros. nicméně téma neopouštějí. Seriály jako The Boys, animovaný Invincible či Doom Patrol dokazují, že lidé mají rádi komiksové příběhy s antihrdiny. Ostatně těch už je možná skoro tolik co hrdinů: Spawn, Punisher, Hellboy, Blade, Hulk, Ghost Rider, Constantine, Wolverine, Deadpool, Venom a další.

Napravit chybu

Hlavní chybou původního Sebevražedného oddílu bylo, že relativně temný a drsný děj podal tak, aby ho v Americe směli vidět už diváci starší 13 let. To ale nemohlo fungovat, protože antihrdinové musí dělat věci, co se nesluší.

Režisér David Ayer, specializovaný na kriminálky o korupci, se cítil tak svázaný smluvními podmínkami, že nemohl natočit dobrý film. A tak nezbylo, než aby teď reparát provedl někdo, kdo má zkušenost s antihrdinskými týmovými snímky - James Gunn, jenž pro Marvel vytvořil dva díly superúspěšných Strážců galaxie.

Ti byli sice stále popoví a disco, ale s divnými hrdiny, což odpovídá režisérovu nastavení: normál ho nezajímá a zábavní, roztomilí mu přijdou ti nenormální.

Nový Sebevražedný oddíl není inzerován jako "dvojka", od prvního dílu, anglicky nazvaného Suicide Squad, se liší jen členem: The Suicide Squad. Vezme pár přeživších a vrhá je do akce, až zbude ještě méně přeživších a nastoupí tým B. Nejedná se ani o spoiler, ale vyloženě sebeuvědomělý přístup: ti první se vám tolik nelíbili, tak je nahradíme.

Podstatou Sebevražedného oddílu je, že do něj může být najat kdokoli. Speciální věznice v USA obsahuje neuvěřitelně mnoho podivínů, úchylů a mutantů, kteří páchali zločiny a teď si mohou zkrátit trest, pokud se zúčastní tajných týmových operací. Takže místo střelce Deadshota, jehož hrál Will Smith, přichází Bloodsport v podání mnohem lepšího Idrise Elby (hrál už geniálního střelce v Temné věži). A navrch je tu další zázračný střelec Peacemaker, jehož hraje wrestler John Cena a který se prezentuje jako lepší než Bloodsport. Rivalita je tak všudypřítomná v ději i mezi dvěma filmy. Udělejme to zkrátka lépe, zahraj to znovu, Gunne!

Studio Warner Bros. tentokrát režisérovi nemluvilo do tvůrčího procesu a výsledek je ještě odvázanější než Strážci galaxie i filmy o Deadpoolovi. Chybí sice deadpoolovské vystupování z role a oslovování diváků do kamery, jinak je ale snímek krvavější, nechutnější a bláznivější. Deadpool představoval pořád spíše kladného, romantického, a hlavně lehce infantilního hrdinu, kterého práce baví.

Film Sebevražedný oddíl začnou kina promítat ve čtvrtek. | Video: Vertical Ent.

Členové Sebevražedného oddílu se chovají jako lidé, co neradi chodí do práce. Musí to být, nedá se nic dělat, kolegy příliš dobře nesnášejí a rozhodně netvoří sehraný tým.

Film si vyloženě metaforicky hraje s tím, jak donuceně se cítí většina těch, kdo se nepovažují za hrdiny a pohrdají tupostí druhých, s nimiž musí trávit čas.

Nálož v mozku

Novinka tedy přináší přesně to, co chtěla většina publika. Už nikoli únik z reality do komiksové fantazie, ale únik z příliš dokonalé komiksové fantazie. Do zvláštního prostoru, který je stále komiksový, ale nějak pokažený a nedokonalý, v němž se hrdinům neustále připomíná, že jsou jen otroci donucení vládou podstupovat nebezpečné mise, z nichž nemohou dezertovat, jinak jim vybuchne miniaturní nálož implantovaná do mozku. Ne že by se to tu několikrát nestalo.

Film výrazně rehabilituje postavu pološílené klaunky Harley Quinn, jež byla v prvním filmu za oběť a ve vlastním snímku Birds of Prey otravně exhibovala s týmem nevýrazných hrdinek, bez většího vtipu a kvalitní bojové choreografie.

V novém Sebevražedném oddílu je Harley Quinn poprvé stejně zábavná jako v komiksech a animovaných filmech. Její akční scény konečně mají šťávu. A je jedno, zda z protivníků stříká krev, nebo barevní motýlci (což je skutečně stylizace jedné sekvence).

Snímek ze Sebevražedného oddílu.
Snímek ze Sebevražedného oddílu. | Foto: Vertical Ent.

Herečka Margot Robbie má až napotřetí šanci dostat ze sebe vše, fyzicky i psychicky. Jako Harley Quinn je chvíli záporačka, chvíli klaďaska, dovede být velmi sexy i psycho, když mužskému heterosexuálnímu publiku začne opadat erekce a nestihne se zkonsolidovat.

Není jasné, jestli se člověk má Harley Quinn bát, smát se jí, či fandit, každopádně do již beztak chaotického příběhu vnáší ještě větší chaos. A poprvé jako by někam opravdu patřila.

Zápletka s tím, že v jihoamerické zemičce dojde k vojenskému převratu a je nutné zneškodnit místní roky vyvíjenou zbraň hromadného ničení, připomíná něco mezi bondovkou a Mission: Impossible. Postupně se z filmu ale stane anarchisticky podvratný kousek zpochybňující oficiální politiku Spojených států.

Členové Sebevražedného oddílu přitom zastupují jak imperialistickou velmoc, tak ty, kdo nechtějí být v jejím područí a stávají se spojenci místního odboje. Není přehnané číst takový příběh jako výpověď o postavení některých filmařů v Hollywoodu. Chtějí zároveň velké peníze a dělat si s nimi, co chtějí, a tak trochu pokousat ruku, která jim podala prst.

Snímek ze Sebevražedného oddílu.
Snímek ze Sebevražedného oddílu. | Foto: Vertical Ent.

Nepředvídatelná zábava

Nový Sebevražedný oddíl obsahuje ty nejšílenější komiksové figury, co se kdy objevily na plátně. Mladá krysařka, která mentálně ovládá zástupy zablešených tvorů z kanálů, je ještě nejnormálnější. Vedle ní se tu vyskytuje třeba žraločí muž s neprůstřelnou kůží, jenž ale příliš neovládá mluvení ani svou žravost a občas neví, na koho útočit a s kým se kamarádit. Tupě citoslovcovým projevem ho nadaboval Sylvester Stallone a v něčem předčil i Vina Diesela v roli Groota ze Strážců galaxie.

Vrcholem je pak mladík s oidipovským komplexem, který nepříliš kontrolovaně zvrací barevné puntíky - tady se film posouvá už někam na hranici psychedelie, pointilismu a pop-artu.

V nejlepších momentech připomíná Avengers, akorát v obráceném gardu. Zatímco u Avengers jde o požitek z dokonalé souhry týmu, kdy jedna superschopnost vykrývá druhou a dá se s ní počítat jako při šachové hře, u Sebevražedného oddílu fascinuje spíš naprostá nekompatibilita postav a převládá úžas nad tím, že se navzájem nepozabíjejí.

Mnohé akční scény stojí na tom, jak se tým zoufale snaží objevit, k čemu by něčí schopnost mohla být či kdy se vůbec projeví. Nefunguje tu vůdcovství, spolupráce, návaznost, učení se z chyb - ale to všechno činí film nepředvídatelným a zábavným.

Oněch 132 minut uplyne pěkně rychle, vystřídá se několik tonalit od parodie přes opulentní akci až ke konspiračnímu dramatu. Diváci si postavy, dokonce i ty výrazně dementní, zamilují. Vzhledem k tomu, že osmačtyřicetiletý Idris Elba má výtečnou fyzickou kondici a zároveň je to talentovaný charakterní herec, s nímž se počítalo i do role "černošského Bonda", jeho celou dobu příčetně inteligentní Bloodsport nakonec film utáhne, prováže a dá mu řád.

Bylo by s podivem, kdyby nový Sebevražedný oddíl nesplnil komerční ambice a opět bychom se s přeživšími nesetkali v dalším díle. Zatím se jedná o jednoznačně nejlepší letošní letní zábavu pro starší, pokročilé a otrlé. Těžko ji něco do konce roku překoná, byť se o to v prosinci pokusí nový díl série Kingsman.

Sebevražedný oddíl

Režie: James Gunn
Vertical Ent., česká premiéra 5. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy