Festival v San Sebastianu vyhrál Španěl Isaki Lacuesta

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 9. 2011 14:11
U kritiky ale domácí vítěz příliš neuspěl
Foto: Aktuálně.cz

San Sebastian - Filmový festival ve španělském San Sebastianu vyhrál po dlouhých letech domácí tvůrce. Hlavní cenu, Zlatou mušli, získal katalánský režisér Isaki Lacuesta se svým snímkem Dvojité kroky. Stříbrnou mušli, cenu za nejlepší režii, si odnesl řecký tvůrce Filippos Tsitos, který do severošpanělského města přivezl svůj film Nečestný svět. Festival skončil slavnostním ceremoniálem v sobotu večer.

Lacuesta ve svém snímku kombinuje hraný film a dokument, když sleduje příběh španělského malíře Miquela Barcelóa a jeho hledání fresek ukrytých v africkém Mali. U kritiky ale vítěz příliš neuspěl. Rozhodnutí poroty, které předsedala americká herečka Frances McDormandová, kritizoval například recenzent deníku El País. "Film není jen nesrozumitelný, ale taky nudný a arogantní," napsal.

Řecká kinematografie uspěla na festivalu hned dvakrát: kromě ceny za režii svým výkonem přesvědčil i herec Antonis Kafetzopoulos z oceněného snímku Adikos Kosmos. Nejlepší herečkou se stala Španělka María Leónová, která ztvárnila hlavní roli ve filmu Spící hlas.

Festival se v San Sebastianu koná od roku 1953 a patří k nejsledovanějším filmovým událostem v Evropě. V minulých ročnících na něm uspěli i čeští tvůrci. Například roku 2002 získala Alice Nellis cenu pro mladé režiséry za svůj film Výlet. V roce 2005 na festivalu vyhrál snímek Bohdana Slámy Štěstí.

 

Právě se děje

Další zprávy