Festival Scandi míří na sever, zahajuje s Holubem z Benátek

ČTK ČTK
14. 1. 2015 7:06
Festival severských filmů Scandi promítne v Čechách i na Slovensku aktuální novinky severoevropských kinematografií a promítne i klasiku Ingmara Bergmana.
Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě.
Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě. | Foto: FFV

Praha - Film švédského režiséra Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, který loni zvítězil na festivalu v Benátkách, zahájí ve středu v pražském kině Lucerna první ročník festivalu severských filmů Scandi. Uskuteční se i na Slovensku.

Přehlídka potrvá do 18. ledna a celkem uvede patnáct titulů v třinácti kinech obou zemí, mezi nimi nejnovější snímky i restaurovanou severskou klasiku. Další dvě desítky titulů se objeví na portálech partnerů festivalu O2 a Slovak Telekom. Třiadvacet filmů bude promítnuto na televizním kanálu Film Europe Channel. Příznivci velkého plátna mohou zamířit do pražských kin Lucerna a Evald, brněnského kina Art, ostravského Minikina, chomutovského kina Svět a havířovského Centra.

Fanoušci si nyní mohou filmové zážitky vychutnat v tradiční atmosféře kamenných kin, z pohodlí domova na televizní obrazovce nebo na mobilu či tabletu přes službu Video-On-Demand. Ozdobou programu je kolekce zrestaurovaných filmů Ingmara Bergmana obsahující oscarový snímek Fanny a Alexander, Sedmou pečeť, Lesní jahody a Podzimní sonátu. Lákadlem kanálu Film Europe Channel je kolekce snímků Larse von Triera.

 

Právě se děje

Další zprávy