Hlavní soutěž festivalu ve Varech vyhrál příběh migrantů inspirovaný srbskou legendou

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 8. 2021 20:58
V Hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu zvítězil koprodukční film o migrantech Strahinja srbského režiséra Stefana Arsenjeviče. Cenu prezidenta festivalu při slavnostním ukončení jeho 55. ročníku převzal americký herec Ethan Hawke a režisér Jan Svěrák, který už má Křišťálový globus za film Jízda.
Srbský režisér Stefan Arsenjevič přebírá Křišťálový globus z rukou amerického herce Ethana Hawka.
Srbský režisér Stefan Arsenjevič přebírá Křišťálový globus z rukou amerického herce Ethana Hawka. | Foto: ČTK

Velká cena hlavní soutěže je spojena s odměnou 25 000 dolarů a patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu.

Film Strahinja vznikl v koprodukci Srbska, Francie, Lucemburska, Bulharska a Litvy. Humanisticky laděný snímek vypráví o muži jménem Strahinja a jeho ženě Ababuo, kteří opustili Ghanu s vidinou lepšího života v Evropě. Místo na jejím západě však skončili v Srbsku, kam byli deportováni. Strahinja začal budovat kariéru, Ababuo však takové štěstí nemá a jednoho dne zmizí. Film vypráví o potřebě najít své místo ve světě a o lásce, jejíž nejhlubší důkaz může být ten nejbolestivější.

Za svůj herecký výkon v tomto filmu si dnes z Velkého sálu hotelu Thermal odnesl cenu také představitel jednoho ze dvou hlavních hrdinů Ibrahim Koma a Jelena Stankovićová dostala zvláštní uznání za kameru. Již odpoledne film získal v rámci nestatutárních cen také Cenu ekumenické poroty a Cenu Europa Cinemas Label za nejlepší evropský film v hlavní soutěži a v soutěži Na východ od Západu.

Zvláštní cenu poroty v hlavní soutěži získal český dokument Eriky Hníkové Každá minuta života. Cenu za režii si odnesl Dietrich Brüggemann za režii německého filmu Ne! Cenu za ženský herecký výkon dostala Éléonore Loiselleová za roli v kanadském filmu Boje. Porota hlavní soutěže udělila i tři zvláštní uznání, kromě kameramanky Stankovićové ještě chorvatskému filmu Sborovna a Vinette Robinsonové za herecký výkon v britském filmu Bod varu.

Bartoška ocenil hollywoodskou hvězdu i českého režiséra

Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary dnes při jeho slavnostním ukončení převzal americký herec Ethan Hawke. Kromě dvou nominací na Oscara za své herectví má další dvě nominace coby scenárista. V pátek v Karlových Varech uvedl drama Zoufalství a naděje a festivalové publikum si svou bezprostředností získal stejně jako hollywoodská celebrita Johnny Depp, další host letošního ročníku.

Ethan Hawke má podle pořadatelů festivalu reputaci neobyčejně přizpůsobivého herce, ztvárňujícího různé typy postav ve filmech odlišných žánrů a nálad s obdivuhodnou přesvědčivostí. Klíčový okamžik hercovy kariéry přišel v roce 1995, kdy jej Richard Linklater obsadil do připravované romance Před úsvitem, což vyústilo nejen ve společné působení na dalších dvou pokračováních trilogie Před soumrakem a Před půlnocí, dokončených s devítiletými odstupy. Osudové setkání s Linklaterem vedlo ke spolupráci na osmi filmech, včetně artového hitu Chlapectví.

Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary dnes dostal režisér Jan Svěrák. Z rukou Jiřího Bartošky převzal ve Velkém sále hotelu Thermal Křišťálový glóbus. Jeden už má z roku 1995, kdy ho na karlovarském festivalu získal jako cenu za nejlepší film za snímek Jízda. Letos ho v Karlových Varech znovu uváděl.

Foto: ČTK

Jan Svěrák patří k mezinárodně nejúspěšnějším českým režisérům současnosti, připomněli pořadatelé festivalu. Absolvent dokumentární režie na pražské FAMU upoutal již svým studentským mystifikačním dokumentem Ropáci, za který získal v roce 1988 studentského Oscara.

"Nevím, co jsem přinesl českému film, ale vím, co přinesl český film mně. Za tu hromadu vášně, radosti, dojetí vděčím svým kamarádům, k nimž počítám i svého tatínka," řekl dojatý Svěrák. Dodal, že je pro něj čest převzít cenu od moudrého a laskavého prezidenta, "jakého nemají všechny festivaly, ale ani některé země".

Od celovečerního hraného debutu Obecná škola (1991) spolupracuje Jan Svěrák se svým otcem, scenáristou a hercem Zdeňkem Svěrákem, a díky tomuto autorskému propojení vznikly jeho zásadní snímky.

 

Právě se děje

Další zprávy