Festival francouzského filmu zahájen

Irena Hejdová
25. 11. 2005 10:00
Festival francouzského filmu začal v Brně projekcí kultovního Godardova filmu U konce s dechem , v Praze slavnostní předpremiérou filmu Erasmus 2 .

Pražské předpremiéry svého filmu se osobně zúčastnil představitel hlavního hrdiny Romain Duris i režisér David Lanzmann a herec Mikael Fitoussi, hosté k filmu Doo Wop, kteří doprovodí projekci filmu postupně ve všech festivalových městech (Praha, Brno, Hradec Králové, České Budějovice). Slavnostního zahájení festivalu se zúčastnil i francouzský velvyslanec v Praze, pod jehož záštitou se festival už poosmé koná.

foto z filmu Erasmus 2
foto z filmu Erasmus 2 | Foto: Aktuálně.cz

Film Erasmus 2 (Les Poupées russes) je pokračováním úspěšné francouzské komedie Erasmus a spol (L´Auberge espagnole) z roku 2001. Hlavním hrdinou Erasma a spol. byl mladý Francouz Xavier na stáži v Barceloně. Xavier je i hrdinou Erasma 2: jen je o něco starší, stále ale stejně tápající ve svém milostném i profesním životě. I v tomto filmu je kladen důraz na dialog různých kultur a národností. Xavier pendluje mezi evropskými městy - rodnou Paříží, Londýnem a ruským Petrohradem a Moskvou, a stejně pendluje mezi různými ženami - expřítelkyní Martine, anglickou scénáristkou Wendy, modelkou Celií a exotickou Kassií.

Hrdina filmu zažívá "třicátnickou krizi": postrádá smysl života, zmítá se mezi extrémy. Stále si nemůže vybrat tu pravou, stejně jako stále nedokáže napsat opravdový milostný příběh. Jeho scénáře jsou banální a plné klišé, jeho život leckdy také, což si Xavier velmi dobře uvědomuje. Xavier si navíc mnohé problémy přidělává svou vlastní nerozhodností a vlastní vinou. Erasmus 2 je převážně hořkou komedií o dnešních mladých lidech, o jejich neschopnosti uchopit svůj život do vlastních rukou, o jejich citové nestálosti tváří v tvář neomezeným možnostem globalizovaného světa.

Vizuální složka filmu je ozvláštněna častou hrou s rozkládáním obrazu do polí a fragmentů, příp. se zychlováním či zpomalováním obrazu. Tento neobvyklý přístup předznamenávají výborné úvodní titulky filmu.

foto z filmu Erasmus 2
foto z filmu Erasmus 2 | Foto: Aktuálně.cz

Erasmus 2 si stejně jako jeho hlavní hrdina pohrává s filmovými klišé a ironizuje je, přitom je ale i vtipně a poučeně používá, neváhá situace variovat, dokud nenajde to pravé řešení. Film má stopáž 125 minut, ale  mohl by být  kratší, občas ztrácí tempo a působí rozvlekle. Přesto je ve svém celku vtipnou a chytrou komedií, která si jistě získá oblibu diváků i u nás.

Film Erasmus 2 byl představen v rámci Festivalu francouzského filmu, distribuční premiéru má 2. března 2006. Rozhovor s Romainem Durisem přineseme na Aktuálně během víkendu, stejně jako rozhovor s tvůrčí delegací k filmu Doo Wop.

 

Právě se děje

Další zprávy