Festival Finále ocenil filmy Můj pes Killer a Věra 68

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 4. 2013 10:07
Adam Mihál získal cenu za herecký výkon ve filmu Miry Fornay
Foto: Cinemart

Plzeň - Můj pes Killer režisérky Miry Fornay vyhrál festival Finále Plzeň 2013, a to v sekci celovečerních filmů. Příběh skina Marka označila porota za "přímý, odvážný a ohromujícím způsobem silný".

V sekci dokumentů získal sošku Zlatého ledňáčka snímek Věra 68 režisérky Olgy Sommerové, jenž sleduje vzestup i propad světoznámé gymnastky Věry Čáslavské.

Čtěte také
Recenze: Pes Killer štěká na naivní artový povel 

Glosář: Úmorný Vachek a mramorizovaná Čáslavská

"Všichni jsme se nadšeně shodli, že Můj pes Killer představuje tu nejlepší čistou filmařinu, jakou si dokážeme představit. Přináší osvětlující pohled na netoleranci velmi lidským způsobem a hluboce nás zasáhl," okomentovala verdikt mezinárodní pětičlenná porota v čele s producentem Rickem McCallumem. Herecké výkony jsou podle porotců tak skutečné a vypjaté, že má divák pocit, "jakoby postavy měly každou chvíli explodovat přímo před jeho očima". Film zvítězil mezi desítkou snímků. Adam Mihál za roli v něm získal cenu za nejlepší herecký výkon. 

Foto: CinemArt

Nejlepší dokument vybrala tříčlenná porota v čele s německým režisérem a producentem Hans-Erichem Vietem z 19 snímků. "Je něčím víc než pouhým portrétem světově proslulé gymnastky; je to památník dějin české společnosti uplynulých 60. let," uvedli porotci. Snímek označili za dojemný a laskavý, ocenili promyšlené prolínání archivního materiálu, osobních vzpomínek a politických událostí.

Během závěrečného večera byla udělena i další ocenění. Například Cenu Václava Táborského za nejlepší dokument pro autora do 35 let získal Český žurnál - život a smrt v Tanvaldu režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy, Cenu Dagmar Táborské za nejoriginálnější dokument autorky do 35 let obdržela Olga Špátová za Největší přání. Oceněn byl porotou i studenty film Otázky pana Lásky režisérky Dagmar Smržové, z celovečerních snímků pak studentská cena putovala filmu Dont Stop režiséra Richarda Řeřichy.

Filmové kluby vybraly za vítěze snímek Ve stínu režiséra Davida Ondříčka a dokument Láska v hrobě režiséra Davida Vondráčka. Ondříčkův snímek získal také cenu diváků.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy