Dokumentární Jeden svět upozorní na dezinformace. Zaměří se také na Donalda Trumpa

ČTK ČTK
31. 1. 2018 19:49
Novinkou festivalu Jeden svět, který se příští měsíc bude zabývat tématem dezinformací, je program nazvaný Mluvící kino / Talking Cinema. Ten nahrazuje panelové debaty, do Prahy pozve zahraniční odborníky a zástupce světových médií.
Americký prezident Donald Trump, téma letošního dokumentárního festivalu Jeden svět.
Americký prezident Donald Trump, téma letošního dokumentárního festivalu Jeden svět. | Foto: Reuters

Letošní 20. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se bude konat ve dnech 5. až 14. března v Praze a následně v 36 městech republiky, nabídne více než 100 filmů. Jeho tématem bude problém dezinformací a mediální manipulace.

"Chceme, aby si diváci a divačky návštěvou kina mohli dovolit něco, na co v každodenním životě plném (dez)informací ze sociálních sítí není čas. Zpomalit a v klidu si vytvořit názor na konkrétní téma, podívat se na věci z různých úhlů pohledu a zasadit si je do kontextu," řekl ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Novinkou letošního ročníku je kategorie Americana, která se zaměří na osobnost Donalda Trumpa, rasovou nesnášenlivost, úlohu policie v systému nebo na práva indiánů.

Sekce Eurodrom se bude zabývat tématy jako vzestup nacionalismu, populismus a problematika migrace. Filmy v sekci Za horizontem odkryjí lokální problémy komunit, které jsou od Česka vzdáleny tisíce kilometrů.

Kategorie Umění mění pak ukáže, že za ideály lze bojovat prostřednictvím neobvyklých uměleckých vyjádření.

Filmy z části pojmenované Země taje se zaměří na ekologickou problematiku. Tradičními kategoriemi jsou pak Máte právo vědět, Cesty ke svobodě, Panorama, Jeden svět interaktivně a Jeden svět dětem. Česká soutěž představí nejlepší dokumenty z České republiky.

Novinkou v dramaturgii je program nazvaný Mluvící kino / Talking Cinema. Ten nahrazuje panelové debaty a do Prahy pozve zahraniční odborníky a zástupce světových médií. 

 

Právě se děje

Další zprávy