Festival Berlinale uvede i českou tvorbu. Hollandová chystá film o Kafkovi

ČTK ČTK
14. 1. 2022 18:43
Německý festival Berlinale příští měsíc uvede český krátkometrážní animovaný film Zuza v zahradách režisérky Lucie Sunkové nebo česko-francouzskou koprodukční minisérii Podezření. V pátek to oznámili pořadatelé, když zveřejnili část programu.
Režisérka Agnieszka Hollandová chystá životopisný film o Franzi Kafkovi.
Režisérka Agnieszka Hollandová chystá životopisný film o Franzi Kafkovi. | Foto: Libor Fojtík

Polská režisérka Agnieszka Hollandová zástupcům kinematografického průmyslu představí svůj projekt Kafka o životě německy píšícího pražského rodáka židovského původu Franze Kafky. Další části programu organizátoři zveřejní v příštích dnech.

Animovanou Zuzu v zahradách diváci uvidí v soutěžní kategorii Generation Kplus, ve které je 12 titulů. Poetický příběh vypráví o holčičce, jež s rodiči navštěvuje zahrádkářskou kolonii za městem. Jednoho dne tam potká černého psa a objeví tajemnou zahradu.

Podle režisérky Lucie Sunkové je Zuza v zahradách pokusem vyprávět příběh srozumitelný dětem a zároveň v dospělých vyvolat vzpomínky na dětství. Předlohou byla stejnojmenná kniha spisovatelky Jany Šrámkové.

Třídílná dramatická minisérie Podezření režiséra Michala Blaška vznikla podle scénáře Štěpána Hulíka, festival ji uvede v sekci Berlinale Series. Věnuje se příběhu zdravotní sestry Hany, která je obviněna z vraždy pacientky. Ve snaze očistit své jméno se stále hlouběji zaplétá do sítí intrik. Zuzu v zahradách i Podezření podpořil český Státní fond kinematografie.

Režisérka Hollandová s producentkou Šárkou Cimbalovou na oborovém trhu Berlinale Co-Production Market představí film Kafka o životě slavného pražského spisovatele. Scénář napsal Marek Epstein, podepsaný také pod nedávným Šarlatánem. Osud léčitele Jana Mikoláška rovněž natočila Hollandová.

Také slovenský režisér a scénárista Ivan Ostrochovský se zúčastní programu Berlinale Co-Production Market s filmem Pramen, který pojednává o úřady nařízených lékařských zákrocích na romských ženách. Situace sblíží mladou zdravotní sestru a poloviční Romku Agátu s českou gynekoložkou Ingrid.

Berlinale, které vedle festivalů v Benátkách a Cannes patří k největším na světě, se v německé metropoli uskuteční od 10. do 20. února. Vítězové cen včetně té hlavní, Zlatého medvěda, budou známi 16. února.

Navzdory šíření koronavirové varianty omikron se akce koná v klasické, tedy "prezenční" formě. Návštěvníci ale musí počítat s přísnými hygienickými opatřeními, promítací sály lze zaplnit nejvýše z poloviny, neočkovaní se do kin nedostanou vůbec a kdysi neodmyslitelné doprovodné večírky se kvůli pandemii covidu-19 nekonají.

"Publiku a tvůrcům chceme i v době pandemie dopřát festivalové uvedení snímků," prohlašují pořadatelé Mariette Rissenbeeková a Carlo Chatrian. Oba nicméně uznávají, že nadcházející ročník bude mít k těm předešlým daleko. "Překážek kvůli nevypočitatelnému vývoji pandemie jsme si vědomi. Kultura ale hraje ve společnosti natolik základní roli, že nechceme tento aspekt pustit ze zřetele," dodávají.

Loňský ročník byl nuceně rozdělen na březnovou digitální soutěžní část, vyhrazenou zástupcům kinematografického průmyslu, a na červnovou, kdy se z hygienických důvodů promítalo pod otevřeným nebem v letních kinech.

Zatímco letní část byla vnímána jako útěcha a postupný návrat k tradici, březnová digitální verze vyvolala spíše rozpaky. Média psala o neviditelném Berlinale a podivné přehlídce bez červeného koberce, front na vstupenky a bez diváků.

Letos Berlinale neviditelné nebude, hvězdy se dokonce i projdou po červeném koberci, avšak jen v omezené míře. "Koncept předpokládá zkrácené prezentace a také zásadní omezení kapacity berlínských kin na padesát procent. Kvůli pandemii se nebudou moci konat večírky a recepce," zdůrazňují pořadatelé. I tak ale hovoří o závanu dřívější festivalové atmosféry.

Vstup na jednotlivé projekce bude vyhrazen jen očkovaným a uzdraveným z nákazy koronavirem, všichni se budou muset prokázat dodatečným testem. Zda výjimku dostanou lidé, kteří k základnímu plnému očkování dostali posilující dávku, zatím není jasné.

"Zjišťujeme, zda posilující dávka může na akcích Berlinale nahradit povinný test," uvádí Marie Nowická z tiskové služby festivalu.

"Pandemie se vyvíjí dynamicky, ale Berlinale se přizpůsobuje," doplňuje zmocněnkyně německé vlády pro kulturu Claudia Rothová. "Chceme festivalem vyslat signál celému filmovému průmyslu, kinům, divákům a celé kultuře. Potřebujeme kina, potřebujeme kulturu," dodává.

Festival 10. února zahájí francouzské drama Peter von Kant, světové premiéry se zúčastní režisér a autor scénáře François Ozon.

 

Právě se děje

Další zprávy