Stranger Things testují hranice zábavy v TV. Stalo se z nich audiovizuální monstrum

Blahoslav Baťa Jindřiška Bláhová, Blahoslav Baťa
2. 7. 2022 7:30
"Z kdysi nenápadné show Stranger Things se stal seriál, který testuje, kam je s ním divák ochotný zajít," říká Jindřiška Bláhová, filmová kritička týdeníku Respekt.
Videorecenze filmové kritičky Jindřišky Bláhové k fenoménu Stranger Things. | Video: Jindřiška Bláhová, Blahoslav Baťa

Proč je sága, ve které parta teenagerů bojuje v americkém maloměstě s monstrem, tak úspěšná? "S postavami se divák strašně snadno identifikuje. Navíc jim herci dávají výrazný osobitý život," tvrdí Bláhová v době, kdy na streamovací službě Netflix vyvrcholí čtvrtá řada Stranger Things.

Seriál neláká jen mladé diváky, jejich rodiče podle kritičky zase dostali k dispozici speciální tematickou studenoválečnou linku. Stranger Things navíc fascinuje i "popkulturní všežravce", míní. "Ty baví sledovat propracovaný fikční svět, který odkazuje na popkulturu 80. let," říká ve videorecenzi kritička.

"Dalším trikem, proč jsou Stranger Things tak úspěšné, je žánrová 'tekutost'," tvrdí Bláhová. Směs desítek žánrů mezi sebou nesoupeří, ale fungují tak, aby udržely divákovu pozornost a emoce.

"Nesmíme také zapomínat: člověk má od začátku pocit, že sleduje nějakou dějinnou událost, nějakou éru, která určuje televizní tvorbu," dodává Jindřiška Bláhová.

 

Právě se děje

Další zprávy