Febiofest zase roste a zve autora pinkfloydovské Zdi

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 3. 2008 9:00
Festival má speciální projekce ze soudní síně
Fero Fenič
Fero Fenič | Foto: Febiofest

Praha - Už za 14 dnů spolu s jarem vypukne 15. ročník Febiofestu - dříve filmové přehlídky, nyní festivalu, který pod novým programovým vedením vyráží na zteč diváctva.

Letos tak činí s hororovou znělkou inspirovanou Hitchcockovými Ptáky, které tu ovšem nahrazují papírové vlaštovky. Snad s nimi Fenič zažene i konkurenci - zatímco na minulé tiskovce kritizoval svůj minulý programový tým, tentokrát se opřel do konkurenčních přehlídek.

"Febiofest má své diváky, nemusí je vozit odjinud jako festival v Třeboni - a nezaměřuje se na zde neexistující segment kinematografie jako jeden další nejmenovaný festival," řekl Fenič.

Febiofest před 15 lety začínal s 200 tisíci korun, rozpočet ale každý rok narůstá, letos činí 26 milionů korun. Devět procent z této částky jde ze Státního fondu kinematografie, což Fenič považuje za neúnosné.

Febiofest 2008
Febiofest 2008 | Foto: Febiofest

"Fond o nás nikdy neměl zájem - až teď, když dostal speciální dotaci 80 milionů korun přímo na festivaly, tak nám přiřknul 2,5 milionu korun," říká Fenič a považuje současné rozdělování peněz na festivaly za nespravedlivé.

"Nechci si stěžovat, ale pokud stát podporuje festivaly, má to dělat spravedlivě," říká s tím, že některé přehlídky mají podle něj příspěvek až čtyřicetiprocentní. "Ale předseda fondu byl, pokud já vím, naposledy na 2. ročníku Febiofestu v kině Blaník, tak má možná o nás zkreslené představy," dodal.

Fenič má problém i s pražským magistrátem. "Magistrát je schopen podpořit filmovou akci, která teprve vzniká, a nás si ani nevšimne," dodává s tím, že o podpoře Prahy ještě není rozhodnuto. Podle něj bude ale nižší než loňská.

Svůj Febiofest nadále označuje za unikátní akci v mnoha parametrech, například i s ohledem na novou diváckou porotu. "Jsme také jediným festivalem v zemi, který má celostátní festivalový deník a jediným festivalem, který vstupenky nabízí online," dodává.

Foto: Oficální stránky

Letošní speciální projekce proběhnou v síni pražského Městského soudu. "Paralelně ve stejné síni bude probíhat proces s Vladimírem Železným," dodává.

Sál, kam bude vstup možný pouze skrze bezpečnostní rám, nabízí 80 míst k sezení a snímky jako Formanův Lid vs. Larry Flynt, Případ dr. Horáková či adaptaci Kafkova Procesu s Kylem MacLachlanem.

Po Royi Andersonovi a Magdě Vašáryové odtajnil Febiofest další várku hostů - nejvýznamnějším je prozatím tvůrce slavných Commitments, filmu The Wall, Sláva, Půlnoční expres či Evita Alan Parker, který převezme cenu za celoživotní dílo.

Commitments přehlídku zahájí, společně se snímkem Až na krev a filmem Daleký sever. Celvý program zveřejné Febiofest na svých stránkách ve středu vpodvečer, předprodej lístků zahájí 19. března

Lid vs. Larry Flynt
Lid vs. Larry Flynt | Foto: Aktuálně.cz

Febiofest je letos poprvé soutěžní, o vítězi sekce mladých evropských filmů bude rozhodovat třiatřicetičlenná porota složená z diváků. Feničovi se sešla tisícovka zájemců, v porotě prý budou lidé od 15 do 68 let. "Je tam student, fyzik, pracovník pohřební služby, psychiatr, elektrikář i prokurátorka," dodává Fenič.

Předsedou poroty bude Jan Kaplický, poněkud překvapivě se bude architekt na filmy dívat jen v případě rovnosti hlasů. "Je to čestná funkce morální autority," charakterizuje ji Fenič.

V soutěži nemá zastoupení Česko, prý z kvalitativních důvodů. O dvou filmech uvažovali, ale dali přednost zahraničním festivalům.

Febiofest proběhne v Praze od 27. března do 4. dubna, pak vyrazí do dalších českých i slovenských měst. Nabídne celkem 569 představení. Doprovodí ho hudební Febiofest, přehlídka filmů Poly Negri či sekce dokumentů věnovaných Pražskému jaru 1968.

 

Právě se děje

Další zprávy