Febiofest zahájí nový film Woodyho Allena, ocení Jiřího Lábuse

ČTK ČTK
9. 9. 2021 10:30
Zahajovacím filmem 28. ročníku Febiofestu bude příští pátek 17. září Festival pana Rifkina, novinka amerického režiséra Woodyho Allena. Akci završí oscarový snímek Otec s Anthonym Hopkinsem v hlavní roli. Cenu Kristián obdrží herci Jiří Lábus, Božidara Turzonovová a britský producent Mike Downey.
Na snímku z filmu Festival pana Rifkina je Wallace Shawn.
Na snímku z filmu Festival pana Rifkina je Wallace Shawn. | Foto: Bioscop

Febiofest do 24. září představí více než 100 titulů. Po pražské části, která se koná ve Slovanském domě a na dalších místech, vyrazí do kin po celé republice.

Laureát ceny Kristián Mike Downey je jedním z nejvýznamnějších evropských nezávislých producentů. Febiofest před šesti lety uvedl čtveřici jeho počinů. Koprodukoval mimo jiné film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové, od loňska předsedá Evropské filmové akademii, jež uděluje vlastní ceny. V jejich širších nominacích je osm snímků, které uvidí diváci Febiofestu.

Ten má na programu několik českých novinek. Ve světové předpremiéře uvede Kryštofa režiséra Zdeňka Jiráského, který do hlavních rolí obsadil Mikuláše Bukovjana a Alexandru Borbély, držitelku ceny pro nejlepší evropskou herečku za roli v dramatu O těle a duši.

Kryštof vypráví příběh mladého muže, který v 50. letech minulého století žije v klášteře a pomáhá převádět osoby pronásledované komunistickým režimem přes hranice do Německa. Je svědkem akce K, při níž režim likvidoval kláštery, a bojuje o život.

Festival uvede také drama Rudolfa Havlíka Minuta věčnosti, které bylo natočené na Islandu v extrémních podmínkách divoké přírody. Otce a dceru hrají Jiří Langmajer a Martina Babišová.

Další film Hrana zlomu žánrově osciluje mezi hororem a thrillerem, je celovečerním debutem režiséra Emila Křižky. Festival uvede též dokument Karel, který natočila Olga Malířová Špátová a podle pořadatelů neměl mnoho příležitostí dostat se k divákům.

Film Festival pana Rifkina budou kina po premiéře na Febiofestu promítat od 30. září. | Video: Bioscop

Posledním českým filmem je Ztraceni v ráji, celovečerní částečně autobiografický debut režisérky Fiony Zieglerové. Vychází z jejích zkušeností se životem mezi dvěma zeměmi a jde o první švýcarsko-českou koprodukci.

Mezi sedmi snímky v hlavní soutěži je třeba Kluk od velryb režiséra Filipa Jurjeva o patnáctiletém chlapci, který pracuje jako velrybář na východě Ruska. Odloučen od civilizace se zamiluje do mladé Američanky, která si vydělává erotickým vysíláním. Úsměvná zápletka slouží jako východisko poemy o touze, k jejíž syrové atmosféře přispívá nehostinná tundra.

Hamy Ramezan natočil snímek Nevíš dne o rodině, jež utekla z Íránu do bezpečí Finska. Žije na ubytovně s dalšími, které potkal stejný osud, a čeká, zda stát vyhoví její žádosti o azyl.

Egyptská režisérka Ayten Aminová natočila film Suád o devatenáctileté dívce rozpolcené mezi oddaností islámu a světem sociálních sítí. Příběh složený z perspektiv tří postav dává nahlédnout do života v islámu a současném arabském světě.

Dalšími festivalovými sekcemi jsou soutěž komedií, Delikatesy z Východu, Queer Now, Planet Dark pro náročné diváky, Generace s programem pro celou rodinu a Panorama. Febiofest letos k tradičním součástem přidává jako novinku sekci VR Cinema, která ukáže svět virtuální reality ve filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy