Febiofest začne udílet i plyšáka za nejhorší filmy

Kamil Fila Kamil Fila, kf
21. 1. 2009 17:00
16. ročník: host Wenders a poloviční rozpočet
Wim Wenders
Wim Wenders | Foto: Wiki

Praha - Nejslavnějším hostem letošního Febiofestu se stane německá režisérská legenda Wim Wenders, rozpočet akce bude kvůli finanční krizi a odlivu sponzorů výrazně zkrácen, divákům již nebudou rozdávána sluchátka pro poslech překladu, ale u všech filmů bude titulkovací zařízení,  a festival kromě ceny za nejlepší film bude nově udělovat i trofej za nejhorší film.

To jsou čtyři hlavní zprávy z první tiskové konferenci k 16. ročníku filmové přehlídky.

Wendersovi bude na Febiofestu, jenž začne v Praze 26. března,  věnována retrospektiva. Autor se proslavil svými psychologicky a duchovně laděnými filmy V běhu času, Americký přítel, Stav věcí, Paris, Texas, Nebe nad Berlínem, Až na konec světa, Lisabonský příběh, Linie násilí, Million Dollar Hotel či Buena Vista Social Club. Momentálně je rovněž prezidentem Evropské filmové akademie.

Fero Fenič
Fero Fenič | Foto: Febiofest

V Česku je jeho dílo známo návštěvníkům klubových kin a v současnosti je z velké části dostupné na DVD v síti Levných knih. Wender na Febiu představí i svůj nejnovější snímek Přestřelka v Palermu, který se uvedl loni v Cannes

Nejvíce času věnoval ředitel Febiofestu Fero fenič vysvětlování finanční situace. Festival přišel o významné sponzory a má zhruba o polovinu peněz méně než minulý rok. Důsledkem toho bude, že se letos zmenší rozsah propagace a pravděpodobně se zcela zruší oblíbený doprovodný program Music Fest, který navštěvovaly tisíce lidí.

Neočekávaně s Febiofestem rozhodla přestat spolupracovat Česká televize. „ Mezi námi neexistoval ani náznak nějakého konfliktu nebo problému. Přesto mi ČT na dotaz odpověděla, že se soustředí na festivaly ve Zlíně a v Karlových Varech," řekl Fenič.

Jako poslední velkou novinku Fenič představil návrh na udílení ceny nejhoršímu filmu roku. Febiofest už dlouhá léta udílí cenu filmových kritiků Kristián za nejlepší počin roku v kategoriích hraný, animovaný a dokumentární film; nyní se na naléhání publicistické obce organizátoři rozhodli, že by mělo nastat udílení i snímkům z opačného spektra kvality.

Šéf Febia a Febiofestu Fero Fenič
Šéf Febia a Febiofestu Fero Fenič | Foto: Korzo

„Kritici se na mě obrátili s tím, zda by Febiofest nevzal pod svá křídla anticenu, která zanikla se zrušením Plyšového lva," vysvětloval Fenič. „Iniciativu jsme přijali, protože nám připadá logické, že když novináři na Febiofestu udílejí ceny Kristián za nejlepší filmy, měli by mít zároveň možnost ukázat na to, co se v české kinematografii nepovedlo. Nechci však, abychom cenou, pro kterou zatím hledáme jméno, někoho uráželi," dodal.

Centrem festivalu bude jako již tradičně smíchovské multikino Village Cinemas Anděl a jeho 12 sálů. Febiofest se pak uskuteční od 6. do 19. dubna v dalších českých a od 30. března do 30. dubna slovenských městech.

Vstupné na pražskou část bude stejně jako loni 79 korun, v případě představení pro děti a videoprojekci 39 korun.

Festival mimo jiné dále představí sekci 50 let francouzské nové vlny nebo Panorama světového filmu, zvláštní retrospektivu bude mít dánský film.

Šestnáctý ročník Febiofestu bude již podruhé také soutěžní, nejen přehlídkový. Mladé evropské filmy bude hodnotit speciální porota složená z 33 vybraných diváků různých profesí a věku.

Loni porotě předsedal architekt Jan Kaplický, hlavní cenu Febiofestu 2008 získal film Magnus estonské režisérky Kadri Kousaarové, který Febiofest uvede do distribuce.

Více informací se nachází na www.febiofest.cz

 

Právě se děje

Další zprávy