Febiofest začal předpremiérou dokumentu o Karlu Gottovi, cenu dostala Janžurová

ČTK ČTK
19. 9. 2020 8:31
Předpremiéra dokumentu o Karlu Gottovi, který natočila Olga Malířová Špátová, v pátek večer v pražském Slovanském domě oficiálně zahájila filmový festival Febiofest. Cenu Kristián převzala herečka Iva Janžurová. Druhý laureát, slovenský herec Milan Lasica, cenu obdržel jen v zastoupení.

Febiofest byl kvůli pandemii koronaviru přeložen z původního jarního termínu. Opatření proti pandemii ovlivnila i jeho aktuální podobu, projevilo se to například menší účastí zahraničních hostů.

Festival by měl trvat do 25. září, ředitel Fero Fenič však v úvodním slově připustil, že kvůli pandemii může skončit dříve.

Na červený koberec před Slovanským domem dorazili například houslista Pavel Šporcl, dokumentaristka Olga Sommerová nebo herci Pavel Trávníček a Dana Morávková. Veřejně přístupnou show provázel moderátor a herec Vlasta Korec.

Celovečerní dokumentární film Karel, který má vstoupit do českých kin 15. října, nabízí pohled do Gottova soukromí a jeho vnitřního světa. Zpěvák se v něm s režisérkou Špátovou ohlíží za svým životem. Režisérka natáčela v průběhu posledního roku Gottova života. Nejpopulárnější český zpěvák zemřel 1. října loňského roku.

"Nechci strašit, ale plánovaná premiéra 15. října je také ohrožena, takže je možné, že k divákům se tento film dostane až za mnoho týdnů. Vybraná hrdinská skupina diváků, kteří se nebojí a proti osudu vyrazili na Febiofest, to tak dostanou jako dárek," řekl před začátkem projekce Fenič.

Více než dvouhodinový snímek Karel obsahuje málo známé archivní záznamy a znějí v něm Gottovy hity. Při natáčení vzniklo mnoho vzácných záběrů, dát snímku výslednou podobu proto bylo náročné. "První střih měl přes sedm hodin," podotýká Špátová.

V Cinema City Slovanský dům v pátek projekcí izraelské veselohry nazvané Mosad začala také nová Soutěž komedií, o jejímž vítězi rozhodne 33 diváků pod vedením herečky Dany Morávkové.

Slovensko-česko-irsko-rumunské drama Služebníci pak 19. září za přítomnosti režiséra Ivana Ostrochovského otevře Hlavní soutěž, v jejíž porotě zasednou režiséři Slávek Horák, Beata Parkanová a herečka Anna Polívková, jež nahradila pracovně vytíženého Jiřího Mádla.

V sobotu se do Prahy chystá Ulrich Thomsen. Dánský herec známý ze skandinávských i jiných zahraničních filmů a seriálů jako Rodinná oslava, Lepší svět, Bratři či Nový papež se představí jako režisér společenské satiry Gutterbee.

Febiofest několika projekcemi uctí zesnulého režiséra Jiřího Menzela, s nímž se lidé v pátek loučili v Rudolfinu. Patří mezi ně 22. září projekce filmu Skřivánci na niti v Zahradě Savarin nebo 23. září Rozmarné léto tamtéž.

Pražskou část zakončí 25. září projekce vítězných titulů Soutěže komedií a Hlavní soutěže. Regionální ozvěny by měly začít 22. září v Liberci a skončit 8. října ve Zlíně.

Letošní 27. ročník Febiofestu se koná s důrazem na dodržování hygienických podmínek. Ke každé zakoupené vstupence divák zdarma dostane dvě roušky, jejichž nošení je ve vnitřních prostorách povinné. Ve všech kinosálech platí bezpečnostní rozestupy a prostory jsou po každé projekci dezinfikovány.

Karel Gott byl celý život vítězem, při našich posledních setkání mu nebylo dobře, ale vždy byl statečný, celý rok natáčení jsme žili ve strachu. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy