Febiofest pro diváky i Emílii Vašáryovou

ČTK, Hej
26. 3. 2006 16:15
Festival - Už 50 tisíc vstupenek si koupili diváci pražské části Febiofestu. Dnešní den byl věnován Slovensku.

"Prakticky neexistuje snímek, o který by nebyl zájem, řada sálů má už vyprodáno," uvedl Fenič k diváckému zájmu o festival a chválil deštivé počasí, které Febiofestu přeje.

"Zdá se, že se naše publikum tříbí a kultivuje. Nedá se říci, že by se hnalo za snížené vstupné jen za distribučními předpremiérami. V sobotu odpoledne jsem byl například na bosenském snímku - a bylo plno," dodává. V hledištích se prý objevuje i řada anglicky mluvících návštěvníků a také zástupci etnických menšin.

Dnešní den byl ve znamení slovenské kinematografie, zúčastnila se ho i slovenská herečka Emília Vašáryová, která má na Febiofestu svou retrospektivu. Na ní se promítají starší snímky jako Náměstí svaté Alžběty, Balada o sedmi oběšených a Měděná věž. Právě s výběrem "svých" filmů ale Vašáryová podle svých slov píliš spokojená není. Raději by tu viděla některé své videofilmy z 80. let či věci novější.

Fero Fenič je s návštěvností Febiofestu spokojený
Fero Fenič je s návštěvností Febiofestu spokojený | Foto: Febiofest

"Balaďovo Náměstí sv. Alžběty z poloviny 60. let jsem viděla poprvé loni, byl to zakázaný film. O tři roky mladší televizní snímek Balada o sedmi oběšených Martina Hollého vyhrál festival v Monte Carlu a také se nesměl promítat. Až po listopadu 1989 se uváděl i ve světě. Můj strýček v Americe k tomu tehdy přizval děti a byl pak velmi pobouřen, že jsem se tam objevila odhalená," uvedla herečka.

V rámci retrospektivy Emílie Vašáryové se na Febiofestu promítá i Hřebejkovo Horem pádem, Vašáryová se objeví i v nejnovějším Hřebejkově snímku Krásak v nesnázích, který bude mít premiéru v září.

 

Právě se děje

Další zprávy