Febiofest otevřeli nezávislí i klasik

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 3. 2006 22:00
Festival - Hned tři filmy zahájily ve čtvrtek pražskou část přehlídky filmu, televize a videa. Nechyběl červený koberec, hudba a tanečnice.

V osmi sálech pražského Village Cinema se promítala americká komedie Já a ty a všichni ostatní. Typický představitel americké nezávislé produkce posbíral řadu cen - mimo jiné i na festivalech v Cannes, v Los Angeles a v Sundance. Do české distribuce vstoupí 6. dubna.

Já a ty a všichni ostatní
Já a ty a všichni ostatní | Foto: Artcam

Jeho režisérkou a hlavní hrdinkou v jedné osobě je Miranda Julyová. Její postava i ostatní hrdinové filmu jsou lehce popletení bloudi, kteří se v současném světě příliš neorientují. Film má snovou atmosféru;  obsahuje několik zajímavých scén (jako ta, v níž sledujeme boj o život rybičky zapomenuté na kapotě jedoucího auta) i řadu narážek na (nejen sexuální) odlidštěnost současného světa.

Další dva sály patřily novince klasika francouzské kinematografie Clauda Lelouche, který na zahajovacím večeru převzal cenu Kristián za přínos světové kinematografii, což také bylo nejspíš důvodem zařazení jeho posledního filmu Odvaha milovat na program zahajovacího večera.

Odvaha milovat
Odvaha milovat | Foto: Falcon

Poněkud sentimentální romance rozvíjí úvahy na téma zrady v příběhu jakéhosi moderního "Jidáše" - tedy zpěvačky, která kvůli kariéře odvrhne svého přítele. Motiv zrady a nevěry se opakuje i v dalších liniích filmu prokládaného pěveckými výstupy hrdinů. Také Odvaha milovat vstoupí do české distribuce; konkrétně 27. dubna.

"Dělám filmy padesát let a musím říci, že jsou pro mě lepší než život. Vždycky se mi zdálo, že muži a ženy na plátně jsou zajímavější než lidé na ulici. Obdivoval jsem je jako kluk a chtěl jsem, aby se jejich příběhům skutečný život podobal," prohlásil při převzetí ceny klasik francouzské kinematografie. Asociace režisérů a scenáristů na večeru také poprvé udělila dvě výroční ceny. Nesou jméno Jaromila Jireše, předního tvůrce české nové vlny 60. let.

Poslední dny Sophie Schollové
Poslední dny Sophie Schollové | Foto: Aktuálně.cz

Dva sály pak uvedly Poslední dny Sophie Schollové - film v hlavní roli s německou herečkou Julií Jentschovou, která je další hvězdou Febiofestu a v Praze právě s Jiřím Menzelem natáčí adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále. Ztvárňuje manželku hlavního hrdiny, sudetskou Němku.

"Scénář mě nejprve zmátl, protože je založen na pozorování lidí v restauraci a je v něm relativně málo dialogů. Je to ale krásný příběh. Nyní čtu Hrabalův román v němčině. Fascinuje mě jeho jazyk a rozhodně si přečtu i další díla tohoto spisovatele," řekla o své práci na hrabalovské adaptaci.

Julia Jentschová
Julia Jentschová | Foto: ČTK

Snímek Poslední dny Sophie Schollové oceněný Stříbrným medvědem na loňském berlínském festivalu a nominovaný na Oscara vypráví skutečný příběh o členech ilegální protinacistické odbojové skupiny Bílá růže. Hrdinka filmu spolu se svým bratrem Hansem tvoří jádro skupiny - což se jim oběma také stane osudným.

Febiofest potrvá v Praze devět dní - do 31. března; poté se přesune do dalších českých a slovenských měst.

Stránky festivalu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy