Febiofest otevřel jinou půjčovnu a ocenil režiséra Zdi

Kamil Fila Kamil Fila
27. 3. 2008 20:30
Dříve přehlídka, nyní festival, nabízí 249 filmů

Praha - Patnáctý ročník filmového Febiofestu byl ve čtvrtek zahájen jako jubilejní a zároveň premiérový. Díky nově zavedené soutěžní sekci se z přehlídky stal festival.

Porota, která bude snímky hodnotit, se sestává z 33 členů, kteří byli vybráni mezi filmovými neprofesionály obou pohlaví, všech věkových a sociálních skupin. Předsedou studentů, podnikatelů, psychiatra i údržbáře bude architekt Jan Kaplický.

Febiofest během osmi dní nabídne divákům 249 filmů z celkem 64 zemí rozdělených do 26 sekcí; např. Američtí nezávislí, Asijské, Severské panorama a Latinoamerické panorama, Kino extrémů, Zaostřeno na Izrael či portréty různých osobností, které budou zároveň hosty festivalu.

Jan Kaplický
Jan Kaplický | Foto: Ludvík Hradilek

Nejslavnějším z nich je anglický režisér Alan Parker, který natáčel především v Hollywoodu. Na slavnostním zahájení převzal Kristiána za přínos kinematografii a pak uvedl svůj film Commitments.

Uvedeny tu budou i jeho filmy Půlnoční express, Sláva, Hořící Mississippi a samozřejmě dva nejznámější -  Pink Floyd: The Wall a Angel Heart.

Své jméno mají v programu rovněž Švéd Roy Andersson a Holanďan Jos Stelling, oba dva výrazně originální tvůrci, jejichž filmy mají nezaměnitelný styl.

První se zaměřuje na groteskní mozaiky, které ovšem neběží zrychleně, ale maximálně pomalu;  druhý se ve svých snímcích téměř obejde beze slov, jako by i on spadal do éry němé kinematografie.

Odvážným objevovatelům nových forem se vyplatí investovat čas do snímků Niny Menkesové k vidění budou Diamantová královna, Krvavé dítě a Přízrak lásky. Před zakoupením lístků doporučujeme její osobní stránku - www.ninamenkes.com

Pink Floyd: The Wall
Pink Floyd: The Wall | Foto: Aktuálně.cz

Vedle těchto mágů a mystiků je Febiofest zaměřen hodně na dokumentární a syrově realistické snímky. Přechod od dokumentu k hranému filmu představuje ruská režisérka Marina Ljubakovová, která bude soutěžit s dílem nazvaným Krutost či polský autor Andrzej Jakimowski se snímkem Fígle, v němž se konfrontuje dětský a dospělý pohled na svět.

Každý rok nabízí Febiofest předpremiéry umělecky ambicióznějších filmů, jež půjdou do distribuce. Letos mezi nimi jsou Až na krev Paula Thomase Andersona, Útěk do divočiny Seana Penna, Gone, Baby, Gone Bena Afflecka či V údolí Elah Paula Haggise - všechny byly v různých kategoriích nominovány na Oscary a některé z nich byly i oceněny.

Zvláštní uvedení bude mít melancholický western s Bradem Pittem a dlouhatánským názvem Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. Spolu s jihokorejským snímkem Dech festivalového harcovníka Kima Ki-duka patří k těm, na něž se nejrychleji vyprodávají lístky. Celkem se za pět dní prodalo už přes dvacet tisíc vstupenek.

Z dalších typických účastníků prestižních festivalů a přehlídek jmenujme Takeshiho Kitana (Sláva režisérovi), Mohsena Makhmalbafa (Křik mravenců), Denyse Aracanda (Doba temna), Miku Kaurismakiho (Sonic Mirror), Carlose Sauru (Fado) či Volkera Schlondorffa (Ulzhan) - a z novějších nadějí uměleckého filmu například Carlose Reygadase (Tiché světlo).

Nina Menkes - Krvavé dítě
Nina Menkes - Krvavé dítě | Foto: Aktuálně.cz

Programoví ředitelé Štefan Uhrík a Hana Cielová tvrdí, že na Febiofestu si vybere každý; nicméně přece jen se snaží vymezit vůči mainstreamové kinematografii.

Na tiskové konferenci to řekli jasně: "Přijdete-li do videopůjčovny, najdete zde filmy rozdělené hlavně podle žánrů,  a pak někde v koutku se bude krčit sekce 'a jiné'.  Febiofest je celý  'a jiné' - nezařaditelné. I žánrové filmy se u nás pohybují na okraji toho, jak tyto formy známe z populární, nejrozšířenější podoby."

Většina filmů na pražské části Febiofestu bude promítána v jedenáctisálovém multiplexu Village Cinemas v Praze 5 na Andělu, několik projekcí bude v kinosále Bio Konvikt Ponrepo v Bartolomějské ulici a speciální sekce Právo a bezpráví v soudní síni-sále Městského soudu ve Spálené ulici.

Kim Ki-duk - Dech
Kim Ki-duk - Dech | Foto: Aktuálně.cz

Program bude tradičně doprovozen Febiofest Music Festivalem v podzemních garážích pod multiplexem, kde vystoupí české kapely jako Roe Deer, Nana Zorin, Niceland, Basta Fidel či Hypnotix; ze zahraničních je největší hvězdou jihofrancouzská skupina Mango Hadži.

Ozvěny Febiofestu se pak přesunou do 3. do 20. března do Liberce, Hradce Králové, Pardubic, Českých Budějovic, Brna, Ostravy a Olomouce. Menší verze Febiofestu jež je ovšem větší než "ozvěny" proběhne souběžně s Prahou i na Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy