Febiofest najal profesionály a marně hledá český film

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 1. 2008 12:00
Jste důchodce? O vítězi můžete rozhodovat i vy
Fero Fenič
Fero Fenič | Foto: Febiofest

Praha - Letošní patnácté narozeniny oslaví březnový Febiofest přeměnou v regulérní festival - na plakátech se místo obvyklého "Mezinárodní přehlídka filmu, televize a videa" skví "Mezinárodní filmový festival Praha". 

Festival také rozjíždí už loni avizovanou soutěž. "Naší snahou je dát Praze plnoformátový mezinárodní festival," říká jasně ředitel přehlídky Fero Fenič a staví tak Febiofest na úroveň prestižního áčkového festivalu v Karlových Varech.

Lze spekulovat, že Febiofestu by změna statutu mohla pomoci i k zisku grantu od Státního fondu - na tomto poli zatím příliš štěstí v minulosti neslavil, i když loni si konečně vysloužil dvoumilionovou dotaci. Letos hospodaří s rozpočtem 20 milionů korun, loni nabídl 272 filmů z 62 zemí, které navštívilo kolem 130 tisíc diváků.

Změny ostatně nastaly i v tvůrčím týmu - mladého programového ředitele Přemysla Martinka nahradila zkušená dvojice z karlovarského Fóra nezávislých, Štefan Uhrík a Hana Cielová.

Foto: Aktuálně.cz

"Festival potřeboval občerstvit, aby neupadl do programového stereotypu," vysvětluje změnu Fenič, který staré programové oddělení zrovna nešetří. "Skončily pokusy se studentským obdobím a mladými filmovými kritiky a teoretiky, teď vzali Febiofest do rukou profesionálové - v minulosti často nadšení nad profesionalitou převažovalo."

Uhrík s Cielovou slibují, že Febiofest nadále zůstává především diváckým festivalem: "Chceme aby divák byl co nejspokojenější," říká Uhrík.

Festival pod vedením nových programových ředitelů chce posílit orientaci na co nejnovější tituly a české premiéry. Tradiční kino mimo kinosál se letos uskuteční v některé pražské soudní síni a nabídne filmy o právu a soudech.

Zatím není jasné, zda bude na Febiofestu premiérován jako obvykle i český film, organizátoři to vysvětlují nedostatečností nabídky. "Hledáme český film, ale trend poslední doby není zrovna festivalový," říká diplomaticky Uhrík.

V době Febiofestu mají premiéry debutantské komedie Bobule či Taková normální rodinka. "Máme nabídky, ale programové oddělení zvažuje, zda účasti českých filmů obětovat svůj vkus a měřítka," dodává Fenič.

Bobule asi na Febiofest neproniknou
Bobule asi na Febiofest neproniknou | Foto: Bobule

Soutěž Febiofestu bude zaměřena na mladé evropské filmy, po vzoru festivalu v Římě bude o vítězi rozhodovat porota z řad diváků. "Je to cesta blízká našemu cítění. Vždy mi vadilo, že filmy hodnotí filmaři, hodnotit by je přece měli odběratelé jejich myšlenek," vysvětluje Fenič.

Porotu bude tvořit 33 občanů České republiky, od dnešního dne se mohou začít hlásit na stránkách festivalu. "Vybereme z nich poté porotu, v níž budou ideálně zastoupeni občané různých věkových i sociálních skupin. Měla by tam být žena, student, důchodce, inženýr, dělník a diváci klidně od 15 do 100 let," odhaluje Fenič strategii výběru.

Předsedou poroty bude známá osobnost, ovšem nikoliv z uměleckého světa. "Rádi bychom získali osobnost všeobecně respektovanou, blízkou lidem, ale s nikým jsme zatím nejednali," vyvrací Fenič spekulaci novinářů, že by onou osobností mohl být exprezident Václav Havel. "Šanci má každý občan České republiky," dodává.

Porota rozhodne o vítězi, který obdrží prémii 5000 eur, stejná částka půjde na uvedení vítězného filmu do české distribuce. Tradičně budou na Febiofestu předány ceny české kritiky Kristián, organizátoři zatím neoznámili, kdo bude příjemcem ceny za celoživotní dílo "Je ale dost možné, že vyjedeme z Evropy," usmívá se Fenič.

Ani sestava hvězdných hostů ještě nemá pevné obrysy, zatím je potvrzené jedno jméno - švédský režisér Roy Andersson, autor snímku Písně z druhého poschodí či v Projektu 100 právě premiérovaného Ty, který žiješ.

Febiofest se opět uskuteční v pražském Village Cinemas a v síti osmi českých a osmi slvoenských měst. V Praze proběhne od 27. března do 4. dubna, v regionech včetně Slovenska se pak bude střídat až do konce dubna.

Součástí bude tradičně i hudební festival, organizátoři i letos slibují zahraniční hosty a vítěze hudebních soutěží. Předloňské pampelišky a loňské motýly na plakátech vystřídaly vlaštovky, podle Feniče symbol probuzení jara a dobrých filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy