Na pražský Febiofest přijedou herec Woody Harrelson a režisér Kore'eda

ČTK ČTK
4. 3. 2020 14:43
Na letošní filmový Febiofest dorazí americký herec Woody Harrelson, známý rolí Larryho Flynta ve snímku Miloše Formana, Takovými normálními zabijáky nebo seriálem Temný případ. Na nejznámější pražské kinematografické přehlídce doprovodí režiséra Orena Movermana, kterého organizátoři ocení při slavnostním zahájení.
Woody Harrelson na Febiofestu uvede devět let starý thriller Policejní divize Rampart. | Video: Amalgam Features

Kromě Movermana cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii obdrží Iva Janžurová, Milan Lasica a japonský režisér Hirokazu Kore'eda. Hlavní část festivalu se uskuteční od 19. do 27. března, otevře ho nesoutěžní snímek Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové s Ivanem Trojanem v hlavní roli.

Foto: ČTK/APInvision

"Na slavnostním otevření festivalu organizátoři ocení amerického režiséra Orena Movermana, který za snímek Posel získal v roce 2010 nominaci na Oscara, stejně jako představitel jedné z hlavních rolí tohoto filmu Woody Harrelson," uvádí programový ředitel festivalu Nikolaj Nikitin, podle nějž herec s režisérem v Praze uvedou snímek Policejní divize Rampart.

Milana Lasicu přehlídka připomene známým filmem Tři veteráni z roku 1983. Iva Janžurová cenu Kristián převezme na slavnostním zakončení, festival ji poctí v souvislosti s novou sekcí Soutěž komedií. Výraznou představitelku komediálních rolí připomene projekcemi děl Morgiana, Penzion pro svobodné pány či Ene bene.

Hlavní část Febiofestu se bude konat ve 12 sálech kina CineStar Anděl, v kině Ponrepo a letos nově v prostorách biografu Edison Filmhub. Pražskou část Febiofestu zakončí 27. března snímek Pravda režiséra Hirokazua Kore'edy. Film, který měl světovou premiéru v Benátkách, představuje v hlavních rolích Catherine Deneuveovou, Juliette Binocheovou nebo amerického herce Ethana Hawka. Po skončení pražské části festival vyrazí do regionů.

Program je rozdělen do 14 sekcí. Nová Soutěž komedií doplní Hlavní soutěž, která představí autorské filmy z celého světa. V Soutěži komedií se objeví sedm titulů a jejím vyvrcholením bude slavnostní projekce snímku Cirkus coby pocta Charliemu Chaplinovi.

V Hlavní soutěži bude uveden výběr prvních snímků nastupujících filmařů, letos zaměřených na téma lidské důstojnosti a sílu osobnosti. Sekci nově hodnotí odborná porota, kterou tvoří herec a režisér Jiří Mádl, maďarská režisérka Ildikó Enyediaová a kanadský režisér Denis Côté.

Čestnou prezidentkou poroty Soutěže komedií pak bude herečka Klára Melíšková. "Febiofest mám ráda a miluju filmy. Hrozně ráda se směju a toužím poznávat nové lidi. A Febiofest mě zajímá, protože jeho porota je složená z normálních lidí, kteří se hlásí, protože touží po tom, vybírat ten nejlepší film. Takže mi přišlo, že tady budu na správném místě," řekla.

Nová sekce jménem Girls in Film představí snímky nastupující generace filmařek. Novinku slovenské režisérky a scenáristky Miry Fornay nazvanou Žáby bez jazyka pořadatelé zařadili do kategorie Delikatesy z východu.

Zachovány zůstávají sekce Panorama či Generace. Od vzniku festivalu je jeho nedílnou součástí Queer Now, na základě diváckého úspěchu předchozích ročníků má stálé místo v programu i sekce Classics, kterou dramaturgicky zaštiťuje Národní filmový archiv ve spolupráci s programovým oddělením Febiofestu. Letos bude věnována retrospektivě tvorby německého režiséra Maxe Ophülse.

V programu se dále objeví nové sekce Planet Dark, Delikatesy z východu a Zaostřeno na: Pusan. Febiofest, který podle pořadatelů loni ve všech sekcích a regionech navštívilo přibližně 70 tisíc diváků, nabídne více než stovku titulů.

 

Právě se děje

Další zprávy