Začíná Febiofest. Uvede novinky s Gibsonem a Mooreovou nebo Dafoeův portrét Van Gogha

tst tst
20. 3. 2019 12:30
Tento čtvrtek v Praze začíná filmový Febiofest. V jeho programu lze najít novinky renomovaných režisérů Barryho Jenkinse a Jacquese Audiarda, filmy s Julianne Mooreovou a Melem Gibsonem nebo western s Joaquinem Phoenixem. Vidět lze také snímek o Vincentu van Goghovi, kterého hraje Willem Dafoe, japonské anime či americkou nezávislou kinematografii.
Trailer z filmu The Sisters Brothers. | Video: Febiofest

The Sisters Brothers

Režie: Jacques Audiard

Šestašedesátiletý francouzský tvůrce Jacques Audiard za svůj snímek Dheepan nedávno získal hlavní cenu Zlatá palma na festivalu v Cannes. Ceněný režisér se nyní ve své anglicky mluvené prvotině pustil do nejameričtějšího filmového žánru: westernu.

V jádru je to klasický příběh o čtyřech mužích, kteří hledají zlato i odplatu ve vyprahlé krajině Divokého západu. Ale tak jako všichni velcí evropští tvůrci, kteří se pustili do westernu, i Audiard hledí na známá témata a známé obrysy široširé krajiny svěžíma očima cizince.

Audiard rád "sjíždí z cesty" a pouští se do úvahy o tom, co znamená být mužem. Pomáhají mu v tom herci John C. Reilly a Joaquin Phoenix coby titulní bratři Sistersovi, kteří pracují pro jednoho místního padoucha. Když se pustí po stopách zlatokopa, který okradl jejich šéfa, zvrtne se mnoho věcí - včetně žánrových stereotypů.

Také v novém terénu Audiard natočil další ze svých zdrcujících a promyšlených studií raněné maskulinity.

 

Právě se děje

Další zprávy