Začíná Febiofest. Uvede novinky s Gibsonem a Mooreovou nebo Dafoeův portrét Van Gogha

tst tst
20. 3. 2019 12:30
Tento čtvrtek v Praze začíná filmový Febiofest. V jeho programu lze najít novinky renomovaných režisérů Barryho Jenkinse a Jacquese Audiarda, filmy s Julianne Mooreovou a Melem Gibsonem nebo western s Joaquinem Phoenixem. Vidět lze také snímek o Vincentu van Goghovi, kterého hraje Willem Dafoe, japonské anime či americkou nezávislou kinematografii.
Trailer z filmu Angelo. | Video: Febiofest

Angelo

Režie: Markus Schleinzer

Spolupracovník ceněného rakouského režiséra Michaela Hanekeho před sedmi lety zaujal svým debutem Michael, studií obyčejného člověka ve středních letech, který má práci a dům, ale v tom domě má také sklep. A v něm ukrývá tajemství v podobě vězněného chlapce.

Po tomto silně aktuálním tématu se Schleinzer zdánlivě pustil do odlišného žánru historického dramatu. Ale příběh černošského otroka, který přijme křesťanské vzdělání, vyrůstá mezi vídeňskou smetánkou 18. století a ožení se s bílou ženou, pojednává o podobném tématu: otroctví a zneužívání moci.

Životopis Angela Solimana opět hovoří o snaze přetvořit něčí život v sociální experiment. Ale režisér už tu nekráčí tolik ve šlépějích Michaela Hanekeho, jeho novinka není klinickou studií, ale pohrává si s dobovými tématy a styly: s pantomimou či burleskou.

 

Právě se děje

Další zprávy