Začíná Febiofest. Uvede novinky s Gibsonem a Mooreovou nebo Dafoeův portrét Van Gogha

tst tst
20. 3. 2019 12:30
Tento čtvrtek v Praze začíná filmový Febiofest. V jeho programu lze najít novinky renomovaných režisérů Barryho Jenkinse a Jacquese Audiarda, filmy s Julianne Mooreovou a Melem Gibsonem nebo western s Joaquinem Phoenixem. Vidět lze také snímek o Vincentu van Goghovi, kterého hraje Willem Dafoe, japonské anime či americkou nezávislou kinematografii.
Trailer z filmu U brány věčnosti. | Video: Febiofest

U brány věčnosti

Režie: Julian Schnabel

Americký malíř a režisér Julian Schnabel vždy uměl s vášní a citem pro zachycení krásy vyobrazit témata, na nichž mu záleží - ať už se jednalo o osud výtvarníka Basquiata, či téma tělesného postižení ve filmu Skafandr a motýl.

Nyní Schnabel natočil portrét dalšího umělce, malíře Vincenta van Gogha, a nemohl pro něj vybrat lepšího představitele. Herec Willem Dafoe po režisérovi Paolovi Pasolinim opět ztvárnil radikálního umělce a znovu dostal příležitost uplatnit své disciplinované, přitom intenzivní tělesné herectví.

Jeho Van Goghovi stačí, že chodí, aby vyjádřil, že nesledujeme žádného obyčejného staříka. Přesto jde o portrét, který chce překročit známá klišé o šílenci, který si uříznul ucho.

Schnabel vyobrazuje člověka, jenž vnímá svět skrze své umění, skrze ojedinělé vidění. Snímek U brány věčnosti neláká na životopis umělce, ale na skutečný portrét, v němž prim hraje geniální dílo, nikoli ohrané skandály.

 

Právě se děje

Další zprávy